Dziś mam dla Was przepis na gofry, ale robione trochę inaczej, a mianowicie z ciasta francuskiego. Z gotowego ciasta francuskiego, bo tylko takim się w mojej kuchni posiłkuję, ze względu na jego uniwersalne wykorzystanie i możliwość wyczarowania z niego w parę chwil wielu pysznych przekąsek.
Gofry wyszły bardzo fajne, cieniutkie, chrupiące, z lekkim aromatem powideł śliwkowych, którymi je przełożyłam. Prosta, szybka i fajna słodka przekąska dla małych i dużych smakoszy 😍 Gofry możemy piec bez nadzienia, albo włożyć do środka starte na oczkach jabłka czy nutellę. Bardzo smaczna jest także wytrawna wersja takich gofrów np. z serem w środku. Musimy pamiętać tylko, żeby nie przesadzać z ilością nadzienia, jeśli nie chcemy przez kolejną godzinę po upieczeniu czyścić naszego sprzętu 😉😂
A potrzebujemy tylko:
- 1 op. gotowego ciasta francuskiego
- powidła śliwkowe
Ciasto francuskie rozwijamy. Na połowę nakładamy cienką warstwę powideł, przykrywamy drugą połową ciasta. Jeśli płat ciasta jest za duży do naszej gofrownicy, odcinamy jego nadmiar, dopasowując do wielkości naszego sprzętu. Gofrownicę rozgrzewamy. Przekładamy płat ciasta i pieczemy około 6-8 minut, w zależności od mocy naszej gofrownicy, do momentu uzyskania złotego koloru.