Zalegała mi w szafce spora ilość wiórków kokosowych, więc zaczęłam wertować internetowe przepisy w poszukiwaniu przepisu na ciasto, do którego można je wykorzystać 😃 Wybór padł na przepis z bloga "Domowa Cukierenka", gdzie znalazłam fajne, proste, kokosowe ciasto z jagodami. U mnie akurat jagody były zamrożone, więc je wykorzystałam, ale myślę, że dobrze sprawdzą się tutaj np. wiśnie czy czarna porzeczka. Polecam gorąco! Ciasto jest naprawdę smaczne, lekko wilgotne, i nie mocno słodkie.
Przepis z moimi małymi zmianami, a oryginał znajdziecie tutaj.
Składniki na ciasto: (u mnie foremka 24cm x 24cm)
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki wiórków kokosowych
- 1 niepełna szklanka cukru (jeśli lubicie bardziej słodkie ciasta użyjcie całej szklanki)
- 1 cukier waniliowy o wadze 16 g.
- 1 szklanki oleju
- 1 szklanki mleka
- 5 całych jajek
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- kilka kropli aromatu cytrynowego
Dodatkowo: dowolne owoce (u mnie jagody)
Kruszonka: z tego przepisu
Mąkę wymieszać z wiórkami kokosowymi i proszkiem do pieczenia. Jajka ubić z cukrem, cukrem waniliowym i aromatem. Następnie wlać olej, wsypać suche składniki i miksując dolewać mleko, do połączenia się składników. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu rozłożyć jagody i posypać wierzch kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 50 minut. Jeśli będziemy mieli blaszkę o większych rozmiarach i ciasto będzie automatycznie niższe, sprawdźmy po 40 minutach patyczkiem czy jest upieczone.