Wątróbka w sosie pomidorowym z dodatkiem ogórka kiszonego to trochę mniej tradycyjny sposób na podanie tej bomby witaminowej 😎
Zazwyczaj serwujemy ją podsmażoną z dodatkiem cebuli, ale ile razy można robić tak samo?  
Tak więc dziś podam ją w trochę inny sposób, wg mnie jeszcze smaczniejszy niż ten standardowy 😀
Składniki:
- 1kg wątróbki drobiowej
 - 1 duża cebula
 - ząbek czosnku
 - 2 ogórki kiszone
 - 2 małe marchewki
 - przecier pomidorowy
 - śmietana 18%
 - sól,
 - pieprz,
 - cukier,
 - mąka - do obtoczenia wątróbki
 - olej lub smalec do smażenia
 
Cebulę pokroić w piórka, marchewkę obrać, zetrzeć na oczkach. Wątróbkę umyć,dokładnie oczyścić z białych błon, osuszyć. Każdy kawałek obtoczyć w mące.  Na patelni rozgrzać tłuszcz. Zeszklić cebulę, drobno posiekany czosnek, a następnie dodać  startą marchewkę, podsmażyć całość. Przełożyć do osobnego garnka, a na patelnię po smażeniu cebuli przełożyć obtoczone w mące wątróbki, podsmażyć z obu stron. Po podsmażeniu wątróbki przełożyć do niej wcześniej usmażoną cebulę i marchewkę. Podlać całość wodą, dorzucić liść laurowy i ziele angielskie, dodać koncentrat pomidorowy, sól, pieprz. Próżyć, mieszając od czasu do czasu. Pod koniec gotowania, dodać pokrojonego w paseczki ogórka kiszonego  oraz śmietanę, wymieszać. Przyprawić do smaku. Gdyby sos był za gęsty, uzupełnić wodą. Podawać na gorąco z bagietką lub ziemniakami.