Szukaj na blogu

środa, 3 lipca 2013

SERNIK NA ZIMNO I

Miał być upieczony sernik z przepisu Margarytki, tak smakowicie wyglądał! Niestety ostatnie tygodnie były zdominowane przez pracę, i brak czasu spowodował, że poszłam na łatwiznę i postanowiłam: będzie sernik na zimno. 
W sumie nie żałuję, bo wyszedł bardzo smaczny, nie mocno słodki, orzeźwiający od zimnej galaretki i truskawek (polskich! - zdobycie graniczyło z ... cudem)



Serniczek można przygotować na biszkopcie, na herbatnikach, albo bez spodu - jeśli tak lubimy




Składniki:
  • 1kg białego sera 
  • 3 galaretki o dowolnym smaku
  • 150 g masła 
  • 5 łyżek cukru
Na wierz:
  • 1 galaretka truskawkowa
  • truskawki                                  
Wykonanie:

Ser zmielić. Masło utrzeć z cukrem. Dodać do niego zmielony ser i wszystko wymieszać. Podzielić na trzy części. Każdą z galaretek rozpuścić w 1 szklance wody - ostudzić. Tężącą galaretkę dodać do jednej części sera i wymieszać mikserem. Wylać do tortownicy ( ja wlewałam na 1/3 biszkoptu wcześniej upieczonego) i wstawić do lodówki, aż stężeje. W taki sam sposób przygotować pozostałe dwie masy. Każdą następną masę wlewać na stężoną poprzednią. Ostatnią, truskawkową rozpuścić w połowie przewidzianej na opakowaniu wody. Kiedy ostatnia warstwa masy serowej stężeje, ułożyć na niej truskawki.Zalać tężejącą galaretką truskawkową.Wstawić do lodówki na min.2h.



WĄTRÓBKA W SOSIE POMIDOROWYM

Wątróbka w sosie pomidorowym z dodatkiem ogórka kiszonego to trochę mniej tradycyjny sposób na podanie tej bomby witaminowej :) 
Zazwyczaj serwujemy ją podsmażoną z dodatkiem cebuli, ale ile razy można robić tak samo?  
Tak więc dziś podam ją w trochę inny sposób, wg mnie jeszcze smaczniejszy niż ten standardowy :)




Składniki:  
  • 1kg wątróbki drobiowej
  • 1 duża cebula 
  • ząbek czosnku
  • 2 ogórki kiszone
  • 2 małe marchewki
  • przecier pomidorowy 
  • śmietana 18% 
  • sól,
  • pieprz,
  • cukier,
  • mąka - do obtoczenia wątróbki
  • olej lub smalec do smażenia


Wykonanie:
Cebulę pokroić w piórka, marchewkę obrać, zetrzeć na oczkach. Wątróbkę umyć,dokładnie oczyścić z białych błon, osuszyć. Każdy kawałek obtoczyć w mące.  Na patelni rozgrzać tłuszcz. Zeszklić cebulę, drobno posiekany czosnek, a następnie dodać  startą marchewkę, podsmażyć całość. Przełożyć do osobnego garnka, a na patelnię po smażeniu cebuli przełożyć obtoczone w mące wątróbki, podsmażyć z obu stron. Po podsmażeniu wątróbki przełożyć do niej wcześniej usmażoną cebulę i marchewkę. Podlać całość wodą, dorzucić liść laurowy i ziele angielskie, dodać koncentrat pomidorowy, sól, pieprz. Próżyć, mieszając od czasu do czasu. Pod koniec gotowania, dodać pokrojonego w paseczki ogórka kiszonego  oraz śmietanę, wymieszać. Przyprawić do smaku. Gdyby sos był za gęsty, uzupełnić wodą. Podawać na gorąco z bagietką lub ziemniakami.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF