Składniki (wszystkie w temperaturze pokojowej, na 12 szt)
- 1 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szkl cukru
- 3 płaskie łyżki ciemnego kakao
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 cukier waniliowy o wadze 16 g.
- 3 jajka
- 3/4 szklanki kefiru/maślanki
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki oleju
- szczypta soli
- kilka kropli aromatu pomarańczowego
- skórka orata z 1 małej sparzonej pomarańczy
dodatkowo:
- polewa czekoladowa
- dżem pomarańczowy
Wykonanie:
W jednej misce łączymy ze solą suche składniki: przesianą mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę, sól, cukier, cukier waniliowy i otartą skórkę pomarańczową, a w drugiej mokre: kefir, mleko, olej, aromat. Następnie do suchych składników przelewamy mokre, mieszamy przy użyciu rózgi, do połączenia się składników. Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Na spód każdej wykładamy łyżeczką trochę ciasta, na to małą łyżeczkę pomarańczowego dżemu, który przykrywamy znowu ciemnym ciastem. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st na około 20-25 minut (do tzw. suchego patyczka).
Po wystudzeniu górę muffinek zdobimy polewa czekoladową, cukrem pudrem lub zostawiamy bez dekoracji.