Kto z nas nie lubi pierwszych, młodych warzyw? 😍
Młodej marchewki, pachnącego selera, młodej kapusty, kalafiora czy pysznej żółtej fasolki? Dla mnie od maja do jesieni jest istny raj, właśnie dlatego, że te wszystkie pyszności pojawiają się w sklepach i na straganach. Gotuję wtedy głównie dania z wykorzystaniem tych wszystkich dobrodziejstw. Moim głównym "faworytem" jest zawsze młoda kapusta i żółta fasolka szparagowa. Te dwa produkty mogę jeść praktycznie ... na okrągło 😋
Dziś zapraszam na pyszną, lekką zupę z młodych warzyw. Taką zupę gotuję zazwyczaj na drobiu, albo tak jak dziś podstawą bulionu były małe pupeciki z łopatki.
Składniki:
Na pulpety:
- 400 g zmielonej szynki/łopatki
- 2 jajka
- sól
- pieprz
- majeranek
- 2 łyżki bułki tartej namoczonej w przegotowanej wodzie
Wyrobić dokładnie masę. Formować zwilżonymi dłońmi małe pulpeciki.
Na zupę:
- pęczek młodej marchewki
- 1 młody seler
- pęczek młodej pietruszki
- 1 młody por
- mały kalafior
- żółta fasolka szparagowa
- 2 łodygi selera naciowego
- 2-3 ziemniaki
- śmietanka 18%
- ziele angielskie
- liść laurowy
- sól
- pieprz
- posiekany koperek/natka pietruszki/lubczyk
Na lekko osoloną wrzącą wodę z liściem laurowym i zielem angielskim wrzucamy pulpety. Po chwili dodajemy obrane/oskrobane i pokrojone warzywa: marchew, seler, pietruszkę, seler naciowy, por, kalafior i fasolkę. Solimy, pieprzymy i gotujemy całość około 15-20 minut, po czym dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy do miękkości. Na koniec doprawiamy zupę śmietanką 18% (lub jeśli wolimy śmietaną ukwaszoną) i posypujemy posiekanymi ziołami natką pietruszki, koperkiem lub lubczykiem.