Kruche rogaliki to wypiek, który kojarzy się z ciepłem rodzinnego stołu, chwilą spokoju przy filiżance kawy czy herbaty i prostą radością dzielenia się czymś pysznym z najbliższymi 💕
To właśnie w takich małych gestach – w chrupiącym cieście posypanym cukrem pudrem czy nadzieniu, które rozpływa się w ustach – kryje się prawdziwa magia domowego pieczenia...
Składniki:
- 4 szklanki mąki pszennej
- 250 g masła
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 1 niepełna szklanka gęstej śmietany 12% lub 18%
- cukier puder lub polewa - do ozdobienia rogalików
- powidła lub marmolada - do środka rogalików
Z wszystkich podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, zawijamy ją w folię i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Następnie wyjmujemy i dzielimy na 4 części. Każdą z części ciasta rozwałkowujemy cienko nadając mu kształt koła i dzielimy na 8 części (powstanie 8 trójkątów). Na podstawie każdego trójkąta nakładamy nasze nadzienie i zwijamy rogaliki. Gotowe układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez około 25 minut.