Kruszon to nic innego jak lekki alkoholowy napój wytwarzany w oryginale z białego wina (lub szampana) cukru i pomarańczy, z dodatkiem różnego rodzaju owoców owoców, wody sodowej i lodu.
Oczywiście od wersji oryginalnej są odstępstwa - jak ze wszystkimi przepisami bywa 😊
Tak więc, i u mnie oryginalny przepis na kruszon uległ delikatnej modyfikacji. Ale i tak wyszedł pyszny!
Polecam na spotkanie ze znajomymi, albo ... babski sabat 😉
Polecam na spotkanie ze znajomymi, albo ... babski sabat 😉
- wino białe (musujące lub nie)
- nektar pomarańczowy
- owoce: u mnie: arbuz, truskawki, nektarynki, pomarańcze, limonka
- lód
- mięta
- woda gazowana
- kilka kropli grenadiny
Wykonanie:
W wysokim dzbanku układamy kostki arbuza, nektarynki, plasterki limonki i pomarańczy, połówki dojrzałych truskawek i lód. Zalewamy całość białym winem, uzupełniamy sokiem pomarańczowym i odrobiną wody gazowanej. Wierzch dekorujemy świeżą miętą. Dodatkowo chodzimy w lodówce. Na upalne dni - rewelacja!