Schab w sosie.
Pyszna klasyka.
Kuchnia polska.
Smaczna kuchnia ❤
Składniki:
- 5 plastrów schabu
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 1 czerwona papryka
- 1 ząbek czosnku
- ziele angielskie
- liść laurowy
- sól
- pieprz
- słodka papryka
- 2 łyżeczki mąki
- 1 łyżka śmietany 18%
- olej
Wykonanie:
Schab rozbijamy delikatnie tłuczkiem. Posypujemy ulubionymi przyprawami z obu stron, i wstawiamy do lodówki na ok. 1h. Następnie na rozgrzanej patelni podsmażamy go z obu stron. Przekładamy na talerz. Na ten sam olej wrzucamy posiekaną cebulę oraz posiekany ząbek czosnku. Chwilę smażymy, po czym dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę oraz pokrojoną paprykę. Warzywa lekko solimy, pieprzymy i dodajemy słodką paprykę. Mieszamy całość i podsmażamy ok 5 minut. Po tym czasie do warzyw przekładamy plastry schabu. Podlewamy wodą (jeszcze lepiej bulionem jeśli mamy) dorzucamy liść laurowy, ziele angielskie i dusimy pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Na koniec zagęszczamy sos mąką rozrobioną w odrobinie zimnej wody i dodajemy łyżkę zahartowanej wcześniej śmietany. Podajemy z kaszą, ryżem lub ziemniakami.