Pyszna, lekko wilgotna i bardzo puszysta.
Lekkiej chrupkości dodają jej płatki migdałów dodane do ciasta, mimo, że nie są one mocno wyczuwalne. Dodatkowym walorem smakowym jest tutaj kruszonka ❤, którą ja osobiście uwielbiam! Oczywiście babkę można zrobić w wersji bez kruszonki uwieńczając ją np. domową czekoladową polewą czy lukrem. Też będzie pysznie 😊 Zamiast płatków migdałów możemy dodać np. rodzynki, posiekane orzechy, albo pominąć wszelakie dodatki.
Smak ciasta na pewno na tym nie ucierpi 😉
Składniki: (na tortownicę 24 cm)
- 7 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1/2 szklanki wrzątku
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka oleju
- 5 łyżek ciemnego kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- odrobina aromatu migdałowego
- 100 g płatków migdałów
Kruszonka: z tego przepisu
Wykonanie:
Jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie wlewamy wolnym strumieniem olej i wrzątek oraz aromat. Mąkę przesiewamy, mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia. W 3 częściach dodajemy ją do masy jajecznej, nie przerywając ubijania. Do gotowej masy dodajemy płatki migdałów. Mieszamy całość łyżką.
Formę smarujemy masłem, obsypujemy mąką. Wlewamy ciasto, posypujemy kruszonką i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok. 45-50 min. (do suchego patyczka).