Jak z każdym daniem przy użyciu ciasta francuskiego, tak i z tym, pracy jest bardzo niewiele. Mam na myśli oczywiście gotowe ciasto francuskie 😉 Dzięki temu, kto wymyślił takie ułatwienie w kuchni! Wystarczy kilka chwil, aby wyczarować słodkie lub wytrawne danie. Tym razem użyłam ciasta francuskiego do przygotowania małych, chrupiących kopert z nadzieniem ... z kaszanki. Wyszło baaardzo smacznie! Gwarantuję więc, że danie zasmakuje wszystkim miłośnikom zarówno kaszanki, jak i ciasta francuskiego 😍
- 1 op. ciasta francuskiego
- 2-3 kaszanki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- majeranek
- olej
- do posypania: kminek, czarnuszka, sezam
- do posmarowania: 1 rozkłócone jajko
Wykonanie:
Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę z czosnkiem. Dodajemy obraną i pokrojoną w plasterki kaszankę. Kiedy kaszanka się podsmaży przyprawiamy ją do smaku, a następnie lekko studzimy.
Z ciasta francuskiego wycinamy kwadraty. Na środek każdego układamy po łyżeczce kaszanki. Dwa przeciwne boli sklejamy ze sobą. Otrzymane koperty układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą z nich smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy ulubionymi dodatkami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut (do uzyskania złotego koloru).