Przepis na kruche ciasteczka z dodatkiem mąki krupczatki gwarantuje nam niesamowitą kruchość ciasteczek.
Uwielbiam takie domowe małe "co nieco" do popołudniowej kawki ... ☕
- 2 szklanki mąki krupczatki
- 1 szklanka mąki pszennej
- 250 g zimnego masła (82% tłuszczu, nie margaryna)
- 2 żółtka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 12% (u mnie 18%)
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- skórka oarta z 1 dużej sparzoenj cytryny + sok z połowy cytryny
- powidła lub marmolada
Masło, żółtka i śmietana powinny być prosto z lodówki. Jeśli mamy malakser wkładamy wszystkie składniki i rozdrabniamy, aż uzyskamy ziarnistą konsystencję. Jeśli nie - mąkę wysypujemy na stolnicę, robimy wgłębienie, i dodajemy posiekane, zimne masło. Siekamy nożem szybko, aby jak najlepiej połączyć mąkę i masło. Następnie dodajemy cukier puder, cukier waniliowy, żółtka oraz śmietanę, skórkę cytrynową oraz sok z cytryny. Zagniatamy całość, formujemy kulę i owijamy folią spozywczą. Wkładamy na 2 godz. do lodówki. Ja przygotowałam sobie ciasto poprzedniego dnia wieczorem, i trzymałam w lodówce do następnego dnia. Po tym czasie stolnicę oprószamy lekko mąką. Rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 0,5 cm. Wykrawamy ciasteczka dowolnymi foremkami. Na każde z nich nakładamy odrobinę marmolady. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 st i pieczemy do zezłocenia.