Puszyste, mięciutkie, pachnące masłem dzięki maślanej kruszonce .... a w środku? Przesmażone na maśle jabłka z odrobiną cynamonu.
Wyszło pysznie i lekko ❤
Dodatkową zaletą tych małych babeczek jest szybkość i łatwość ich przygotowania.
Poniżej podaję mój standardowy przepis na muffinki 😊
- 2 szkl. mąki pszennej
- 2/3 szkl. cukru
- 1 mały cukier waniliowy
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 1/2 szkl. oleju
- 1 szkl. mleka
Dodatkowo: 2 jabłka przesmażone z cukrem na odrobinie masła + szczypta cynamonu lub mus jabłkowy + szczypta cynamonu.
Kruszonka - przepis tutaj
Wykonanie:
W jednej misce mieszamy dokładnie wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, a w drugiej mokre: jajka, olej, mleko. Następnie mokre składniki przelewamy do miski z suchymi, i mieszamy całość dokładnie łyżką (nie mikserem).
Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Do każdej papilotki nakładamy łyżką ciasto (do 1/2 wysokości), na to łyżeczkę przesmażonych jabłek. Całość posypujemy obficie kruszonką. Kruszonkę możemy jeszcze uświetnić pokruszonymi płatkami migdałów. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st na około 25 minut.