Pyszne, puchate placuszki serowe tym razem postanowiłam zrobić z dodatkiem śliwek węgierek. Wyszło pysznie! I ten zapach śliwek, który rozchodził się podczas smażenia ... 😋 Mniam!
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 150 g mielonego twarogu
- 10 g suchych drożdży lub 20 g świeżych
- 2 łyżki cukru
- łyżeczka cukru waniliowego
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 1 jajko
- skórka otarta z cytryny
- szczypta soli
- olej do smażenia
- wydrążone śliwki węgierki pokrojone na kawałki
Przesianą mąkę wsypujemy do miski. Dodajemy drożdże (ze świeżych wykonujemy wcześniej zaczyn) oraz wszystkie pozostałe składniki. Mieszamy dokładnie do momentu połączenia się składników i otrzymania gładkiego ciasta. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłym miejscu na około 1-1,5 godz. Po tym czasie do wyrośniętego ciasta dodajemy pokrojone śliwki. Mieszamy i nakładamy ciasto łyżką na rozgrzany olej formując placuszki. Smażymy z obu stron na złoty kolor na średnim ogniu. Po usmażeniu odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru oleju. Podajemy oprószone cukrem pudrem, posypane cukrem lub zjadamy bez dodatków.