Pyszna, syta, rozgrzewająca ... gęsta i aromatyczna.
Spokojnie zastąpi nam I i II danie, bo z pulpetami z indyka tworzy naprawdę pyszne i pożywne danie.
Składniki:
- 1/2 młodej kapusty
- 1 cebula
- puszka pomidorów w sosie własnym
- łyżka przecieru pomidorowego
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 łodyga selera naciowego
- 100g ryżu
- sól
- pieprz
- słodka i ostra papryka
- ziele angielskie
- liść laurowy
- koperek
Na pulpety:
- 500 g mięsa mielonego drobiowego (u mnie pierś z indyka)
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- 1/2 cebuli startej na tarce
- sól
- pieprz
- majeranej
- granulowany czosnek
Mięso mielone wymieszać dokładnie z pozostałymi składnikami. Formować dłońmi zwilżonymi w wodzie niewielkie pulpety.
Kapustę poszatkować, marchew, pietruszkę i cebulę zetrzeć na oczkach, seler naciowy pokroić w paski. Warzywa zalać wodą, posolić, dodać liść laurowy, ziele angielskie i gotować ok 15 minut. Nastepnie na wrzący wywar włożyć uformowane klopsiki i wsypać 100 g suchego ryżu. Dodać pomidory w sosie własnym (ja wcześniej zblendowałam je), trochę koncentratu i przyprawy do smaku: papryki, sól, pieprz. Gotować całość na niewielkim ogniu ok 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Po ugotowaniu posypać zupę posiekaną zieleniną.