Dziś coś dla miłośników najbardziej jesiennego warzywa czyli dyni 🍁
Puree z dyni możemy wykorzystać na tysiąć sposobów. Ja wykorzystuję je głównie do słodkich wypieków.
Wspaniale "koloruje" ciasta i nadaje im fajnej wilgotności.
A zrobienie takiego puree jest na prawdę proste i mało skomplikowane. Polecam!
PS. Nadmiar takiej dyni możemy spokojnie zamrozić.
Dynię umyć, pokroić na ćwiartki. Ze środka usunąć pestki i ew. błonki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190-200 st. na około 40 minut (piec do miękkości).
Po upieczeniu wystudzić. Wykroić miąższ, zblendować. I tu zależy od gatunku dyni. Zwykła - bardziej soczysta wymagać będzie odsączenia nadmiaru soku, a gatunki bardziej suche i zwarte już tego nie potrzebują, gdyż uzyskane puree jest dostatecznie suche.