Szukaj na blogu

środa, 12 marca 2025

CZEKOLADOWO-PISTACJOWA PANNA COTTA

Panna cotta - uwielbiam! Delikatny, lekki, gładki deser, który to możemy dowolnie modyfikować smakowo.  Oryginalny ma smak waniliowy, ale ja lubię go również z innymi nutami smaku. 
Dziś pyszne zestawienie pistacjowo-czekoladowe 😍



Składniki na warstwę czekoladową:
  • 200 ml mleka 3.2%
  • 200 ml śmietany 30%
  • 2 płaskie łyżki żelatyny
  • 3 łyżki cukru
  • 50 ml wody
  • 50 g mlecznej czekolady (lub gorzkiej, jaką wolimy)
Wykonanie:

W 50 ml letniej wody rozpuszczamy 2 łyżki żelatyny, odstawiamy, aby napęczniała. W tym czasie do rondelka wlewamy mleko, śmietankę, dodajemy cukier, połamaną czekoladę. Podgrzewamy do rozpuszczenia cukru i czekolady, ale nie gotujemy. Do gorącej śmietanki z mlekiem dodajemy napęczniałą żelatynę, którą możemy lekko podgrzać np. w mikrofali, żeby zrobiła się płynna, łatwiej połączy nam się ona z masą. Mieszamy, najlepiej rózgą, aby się rozpuściła. Całość studzimy, a następnie przelewamy do kokilek. Przed przelaniem możemy przecedzić przez sitko. Ja moje kubeczki ustawiłam pod kątem w foremce do muffinek. Chłodzimy w lodówce.

Składniki na warstwę pistacjową:
  • 200 ml mleka 3.2%
  • 200 ml śmietany 30%
  • 2 płaskie łyżki żelatyny
  • 100 g pasty pistacjowej ( tak 2 czubate łyżki)
  • 50 ml wody
Wykonanie:

W 50 ml letniej wody rozpuszczamy 2 łyżki żelatyny, odstawiamy, aby napęczniała. W tym czasie do rondelka wlewamy mleko, śmietankę, dodajemy pastę pistacjową. Podgrzewamy do rozpuszczenia pasty, ale nie gotujemy. Do gorącej śmietanki z mlekiem dodajemy napęczniałą żelatynę, którą możemy lekko podgrzać np. w mikrofali, żeby zrobiła się płynna, łatwiej połączy nam się ona z masą. Mieszamy, najlepiej rózgą, aby się rozpuściła. Całość studzimy, przecedzamy przez sitko, a następnie przelewamy do kokilek. Do mojej pistacjowej warstwy dodałam rónież 2 łyżki posiekanych drobno pistacji. Chłodzimy w lodówce.
Po schłodzeniu dekorujemy dowolnie. 










Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF