Bardzo lubię takie jednogarnkowe dania z ryżem.
Przy gotowaniu można puścić wodzę fantazji ... i dodać co tylko nam wpadnie do głowy :) i praktycznie zawsze potrawa wyjdzie smaczna.
Jeśli nie mamy czasu "bawić się " z gotowaniem ryżu w bulionie, ugotujmy na szybko woreczek ryżu i dodajmy go do naszych warzyw i kurczaka.
Potrawa jest syta i w sumie szybka do przygotowania, a jej stopień trudności nie jest zbyt wysoki, tak więc nawet początkujące panie domu poradzą sobie z nią bez problemu.
Składniki:
- 250 g ryżu długoziarnistego
- 250 g piersi z kurczaka
- 200g pieczarek
- 1 cebula
- 1/2 papryki żółtej
- 1/2 papryki czerwonej
- mała puszka kukurydzy (200g)
- 1 łyżeczka curry
- pieprz
- sól
- przyprawa gyros
- słodka papryka
- łyżka koncentratu pomidorowego
- olej do smażenia
- ok 1l bulionu
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wsypujemy surowy ryż, podsmażamy ok. 3-4 minuty ciągle mieszając, aż ziarenka ryżu staną się białe. Następnie wlewamy 1/2 szklanki gorącego bulionu i mieszamy. Gdy ryż wchłonie już płyn, wlewamy znów część bulionu. I tak, aż do wyczerpania bulionu, utrzymując cały czas minimalny ogień pod patelnią. Jeśli okaże się, że po wykorzystaniu buliony ryż jest jeszcze lekko przytwardawy - dolewamy odrobinę wody i w dalszym ciągu podsmażamy.
Na drugiej patelni podsmażamy na oleju pokrojoną w kostkę cebulę, kiedy się zeszkli dodajemy pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę i obsypaną przyprawą do gyrosa. Chwilę smażymy po czym dodajemy kolejno: pokrojoną w kostkę paprykę, pokrojone pieczarki oraz odcedzoną z zalewy kukurydzę. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku: solą, papryką, curry i pieprzem. Smażymy, aż kurczak i warzywa będą miękkie. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i jeszcze chwilkę smażymy całość.
Na koniec łączmy ryż z warzywami i kurczakiem. Mieszamy i podajemy :))