Klopsy jajeczne każdy zna 😊
Wydaje mi się, że dość często goszczą na naszych stołach. U mnie tak raz na 2 miesiące są serwowane jako danie obiadowe, z ziemniaczkami, surówką lub innym warzywkiem. Z reguły do masy na takie klopsiki dorzucam od siebie coś jeszcze np. pieczarki otrzymując w ten sposób klopsy jajeczno-pieczarkowe, albo warzywa - i powstają wtedy pyszne klopsy jejczno-warzywne. Tym razem moją podstawową, jajeczną wersję kotlecików wzbogaciłam o kawałki tuńczyka w odsączonego z zalewy.
Wyszło bardzo fajne zestawienie smakowe: mocno jajeczne, lekko rybne ... Polecam 😊
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- 1 jajko surowe
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
- koperek lub natka
- 1 kajzerka lub odrobina bułki tartej
- cebula
- bułka tarta
- sól,pieprz
- olej do smażenia
Tuńczyka odsączyć z zalewy, przełożyć do miseczki. Bułkę namoczyć, jajka ugotować na twardo, obrać i zmielić wraz z wyciśniętą bułką. Równie dobrze można je po prostu podusić widelcem - będzie szybciej. Dodać posiekaną i podsmażoną cebulę, sól, pieprz, koperek,wbić surowe jajko, dodać tuńczyka i wymieszać. Uformować kotlety. Obtaczać w tartej bułce i smażyć na oleju z każdej strony na złoty kolor. Fajnie smakują na ciepło jako danie obiadowe, ale równie pyszne są na zimno, pokrojone w plasterki na kanapki.