Szukaj na blogu

poniedziałek, 6 maja 2024

CIASTO WIDELCEM MIESZANE. Z WIŚNIAMI

Bo prościej się nie da 😉 Ciasto zrobione bez użycia miksera, dosłownie mieszane widelcem lub trzepaczką. Proste, szybkie i mega smaczne. Lekko wilgotne, wzbogacone o nasze ulubione owoce. Spokojnie wytrzyma nam kilka dni, jeśli oczywiście mamy tak silną wolę, że nie skonsumujemy wcześniej 😋😂
Pamiętajmy tylko o jednej "żelaznej" zasadzie, że wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Przygotujmy więc je sobie 2-3 godziny wcześniej. Szczególnie chodzi tu o jajka i maślankę, którą zazwyczaj trzymamy w lodówce. Wierzch ciasta możemy uświetnić dodatkowo maślaną kruszonką, będzie jeszcze smaczniej. 



Składniki: u mnie tortownica o średnicy 24 cm
  • 3 szklanki mąki pszennej (ok 450 g )
  • 4 jajka
  • 1/2 szkl oleju
  • 1 szkl maślanki/kefiru
  • 3/4 szkl cukru (ok 170 g )
  • 1 cukier waniliowy o wadze 16 g.
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z 1 sparzonej cytryny
Dodatkowo:
  • dowolne owoce: u mnie drążone wiśnie ze słoika, które wcześniej odsączyłam na sicie + 1 gruszka pokrojona w kostkę
Wykonanie:

W jednej misce łączymy ze sobą za pomocą trzepaczki lub zwykłym widelcem wszystkie mokre składniki: maślankę, olej, jajka. Po wymieszaniu dodajemy suche składniki: przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy i skórkę z cytryny. Mieszamy, tylko do połączenia się składników.
Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem i posypujemy mąką. Do przygotowanej tortownicy wykładamy ciasto. Na wierzch układamy owoce. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 185 stopni na około 50 minut (do tzw. suchego patyczka). 







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF