Bardzo szybki i prosty przepis na sernik na zimno.
Praktycznie zrobimy go bez użycia miksera, co jest jego dodatkową zaletą. Jest delikatny w smaku i nie przesłodzony. Myślę, że to aromatyczne ciasto podbije serca tych, którzy kochają serniki bez pieczenia 😍
Ja mój sernik zrobiłam na dużej, prostokątnej blaszce, dlatego nie jest zbyt wysoki. Jeśli chcemy, aby był wyższy możemy wykorzystać np. tortownicę.
Ja mój sernik zrobiłam na dużej, prostokątnej blaszce, dlatego nie jest zbyt wysoki. Jeśli chcemy, aby był wyższy możemy wykorzystać np. tortownicę.
- 850 g serka homogenizowanego waniliowego
- 250 g serka mascarpone
- 2 galaretki pomarańczowe
- 1 płaska łyżka żelatyny
- 1 łyżka cukru pudru
- 100 g skórki pomarańczowej
- sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
- 1 szklanka wrzątku
- herbatniki ( umnie około 120 g)
- pomarańczowe delicje ( u mnie 1.5 paczki małej paczki)
- 2 galaretki pomarańczowe
- 2 szkl. wrzątku
Wykonanie:
Foremkę (tortownicę lub dowolną blaszkę) wykładamy papierem do pieczenia. Na nim układamy herbatniki.
W miseczce rozpuszczamy galaretki wraz z żelatyną. Ostawiamy do przestygnięcia. W drugiej misce mieszamy ze sobą serek waniliowy, serek mascarpone oraz cukier puder. Kiedy galaretka przestygnie, ale jest jeszcze ciepła dodajemy do niej po łyżce serki mieszając trzepaczką. Na koniec dodajemy sok z pomarańczy oraz skórkę pomarańczową. Masę serową wylewamy na herbatniki. Na niej układamy delicje. Wstawiamy do lodówki.
Następnie przygotowujemy galaretki na wierzch sernika, rozpuszczając je we wrzątku. Kiedy zaczną lekko tężeć wylewamy je na schłodzone ciasto. Ponownie wstawiamy do lodówki na kilka godzin.