Często przygotowuję dania ze schabu. To fajny kawałek mięsa do obróbki i fantazjowania w kuchni.
Można go dusić, zwijać, prużyć, zapiekać otrzymując w zamian smaczne, obiadowe danie 😊
Schab w cebuli to danie niewyszukane, ale bardzo lubiane przez moich domowników. Jest alternatywą dla tak popularnego u nas kotleta schabowego.
Chude, soczyste mięso w towarzystwie uduszonej cebuli myślę, że zadowoli każdego "mięsożercę" 😉
Składniki:
- 6 plastrów schabu
- 3 średnie cebule
- sól
- pieprz ziołowy
- słodka papryka
- olej
Schab pokroić na plastry w poprzek włókien. delikatnie rozbijamy, uważając, aby nie były zbyt cienkie. Posypujemy każdy ulubionymi przyprawami. U mnie sól, pieprz ziołowy i słodka papryka. Odstawiamy w chłodne miejsce na 1h. Po tym czasie rozgrzewamy na patelni olej i obsmażamy kotlety z obu stron. Obsmażone - przekładamy na talerz. Następnie kroimy w piórka cebulę i podsmażamy ją na złoty kolor na oleju, który został na patelni po smażeniu kotletów. Kiedy cebula zezłoci się przekładamy do niej kotlety, podlewamy 1/3 szkl. bulionu (lub wody) i dusimy pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie (długość duszenia zależy od jakości naszego schabu). Pod koniec duszenia zdejmujemy pokrywkę pozwalając, aby powstały sos trochę odparował.
Podajemy z ziemniakami lub kaszą ugotowaną na sypko.