Pewnie znacie wszyscy przepis na proste (ale pyszne) rogaliki tylko z 3 składników: mąki, masła i śmietany. Proste, szybkie do wykonania i nieziemsko pyszne! Delikatne, mięciutkie ... no i ta lekko chrupiąca, cukrowa skórka na zewnątrz 😍 Robi się je migusiem, nie potrzebujecie miksera, tylko stolnicę, matę albo blat stołu do wyrobienia ciasta. Można je robić bez nadzienia, albo do środka nałożyć odrobinę powideł śliwkowych.
Polecam gorąco!
Składniki:
- 3 szkl mąki pszennej
- 200 g miękkiego masła
- 220 ml śmietany 12% lub 18%
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej
- 1 cukier waniliowy o wadze 16g.
- powidła do nadzienia
- cukier do obtoczenia
Wszystkie składniki zagniatamy. Wyrabiamy gładkie ciasto. Formujemy kulę i dzielimy ją na 4 części. Każdą z części ciasta rozwałkowujemy cienko nadając mu kształt koła i dzielimy na 8 części (powstanie 8 trójkątów). Na podstawie każdego trójkąta nakładamy nasze nadzienie i zwijamy rogaliki. Każdy rogalik obtaczamy dookoła w cukrze. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st i pieczemy około 20-22 minuty, do lekkiego zezłocenia.