Wg mnie wszystkie zapiekanki o niebo lepiej smakują niż ... wyglądają :))
Tak było i tym razem.
Prosta kompozycja smakowa, kilka ogólnie dostępnych składników pozwoliły stworzyć pyszne obiadowe danie.
Składniki:
- 200g makaronu
- 1/2 brokuła
- 3 parówki z szynki
- 200g pieczarek
- 2 cebule
- 1 łyżka oleju
- sól
- pieprz
- curry
- 200ml słodkiej śmietanki 18%
- garść startego żółtego sera
Brokuła oczyszczamy, gotujemy w lekko osolonej wodzie 5 minut. Makaron gotujemy al dente. Na oleju podsmażamy posiekane cebule, dodając do nich pokrojone w plasterki parówki oraz pokrojone na plasterki pieczarki. Lekko solimy i pieprzymy całość, jeśli lubimy dodajemy szczyptę curry. Następnie dorzucamy ugotowany wcześniej makaron, brokuły, trochę startego sera oraz śmietanę. Mieszamy całość dokładnie i przekładamy do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem. Wierzch posypujemy resztą startego sera. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st na 30 minut.