Szukaj na blogu

czwartek, 14 marca 2024

PASTA Z PIECZONEJ PAPRYKI. Z WARZYWAMI I KASZĄ JAGLANĄ

Ależ to dobre! Trudno się oderwać, i poprzestać na jednej kanapce 😋 Taka pasta to kwintesencja aromatów i smaku. Nie ukrywam, że trochę pracy przy niej jest ... ale warto przygotować, bo jest pyszna! 



Składniki: (na ilość widoczną na zdjęciach)
  • 4 czerwone papryki
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1/2 selera
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 małe cebule
  • olej
  • 100 g kaszy jaglanej
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka i ostra

Wykonanie:


Marchew, seler i pietruszkę obierany, kroimy na małe kawałki. Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy na mniejsze części. Warzywa układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st i pieczeny 30 minut. Po tym czasie warzywa wyjmujemy, wykładamy na miskę, którą przykrywamy woreczkiem foliowym. W ten sposób będzie nam łatwiej zdjąć skórkę z papryki, kiedy ostygnie. 
Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną cebulę i czosnek. 
Kaszę jaglaną płuczemy na sicie około 3 minuty, aby pozbyć się lekkiej goryczki. Nastepnie wykładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy na bardzo małym ogniu około 20 minut. 
Teraz wszystko umieszczamy w blenderze: warzywa, paprykę, z której zdjęliśmy wczesniej skórkę, kaszę jaglaną, przesmażoną cebulę z czosnkiem oraz przyprawy. Blendujemy na gładką masę. Po przyrządzeniu chłodzimy chwilę w lodówce. 







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF