Kruche ciasto z budyniem i owocami jest bardzo popularne w sieci. Pewnie dlatego, że jest proste do wykonania, no i baaaardzo smaczne 😍 Mega kruche ciasto, delikatny budyń i owoce tworzą pyszną mieszankę smaków. Generalnie do tego ciasta pasują każde dostępne owoce. Ja najbardziej lubię jednak z rabarbarem albo z wiśniami 😊 Upieczone ciasto możemy uwieńczyć dodatkowo cukrem pudrem lub lukrem (jest mało słodkie - uprzedzam) co ja pomijam, ponieważ dla mnie balans smaku jest idealny bez tych dodatków.
- 450 g mąki pszennej
- ok 3/4 szkl cukru pudru
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 4 żółtka
- 220 g masła startego na tarce
- skórka otarta z 1 sparzonej cytryny
Warstwa owocowa:
- ok 600 g rabarbaru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 cukier waniliowy o wadze 16 g
Składniki na warstwę budyniową:
- 1 litr mleka
- 3 budynie waniliowe bez cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 5 łyżek cukru
Wykonanie:
Do przesianej mąki dodajemy wszystkie pozostałe składniki na kruche ciasto. Łączymy je, wyrabiając jednolite ciasto. Ja robię to zazwyczaj najpierw hakiem miksera (żeby było ławiej), a następnie przekładam na stolnicę i kończę zagniatać ręcznie. Uzyskaną kulę ciasta dzielimy na 2 części: Jedną - troszkę większą wykładamy spód blaszki do pieczenia (wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia), drugą wstawiamy do lodówki. Wyłożone na blachę ciasto nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st na 10 minut.
Rabarbar obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Posypujemy cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną.
W rolondelku zagotowujemy połowę mleka z cukrem. Drugą połowę mleka łączmy z budyniami w proszku. Wlewamy na wrzące mleko z cukrem i mieszamy rózgą, do momentu zagotowania masy budyniowej. Gorący budyń wylewamy na kruchy spód (może być ciepły), na budyń wykładamy rabarbar, a na niego ścieramy schłodzone wcześniej ciasto kruche.
Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st C i pieczemy około 50 minut .