Zapewne znacie przepis na drożdżówkę, gdzie do miski wrzucamy wg kolejności wszystkie składniki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 3h? A potem wystarczy wszystkie składniki wyrobić drewnianą łyżką lub chwilę mikserem i buch - na blaszkę i do piekarnika. Proste prawda? 😉 I takie ciacho zawsze się udaje! Gwarantuję, bo piekę drożdżówkę w ten sposób od ponad 20 lat. Składniki muszą stać w misce około 3h, ale równie dobrze mogą też stać sobie całą noc, a rano mieszamy i pieczemy. Tym razem moje drożdżowe ciasto upiekłam po raz pierwszy bez kruszonki. Górę posypałam tylko wydrążonymi wiśniami i płatkami migdałów. Wyszło równie pysznie jak z kruszonką 😉
Składniki: (na blachę 31cm x 41cm)
- 8 dkg świeżych drożdży
- 5 całych jaj (wcześniej roztrzepanych w miseczce)
- szczypta soli
- 3/4 szkl oleju
- 1 szkl zimnego mleka
- 1 szkl cukru
- 1 cukier wanilinowy 16g
- 5 szkl mąki
- skórka cytrynowa lub kilka kropli aromatu cytrynowego
- 600 g wydrążonych wiśni (u mnie mrożone)
- 60 g płatków migdałów
Drożdże rozkruszyć na dnie miski, następnie wyłożyć na nie wszystkie składniki w podanej wyżej kolejności. Przykryć ściereczką i odstawić na min. 3 godziny. Po tym czasie ciasto wyrobić (można robić to przy użyciu drewnianej łyżki, do momentu, kiedy wszystkie składniki ładnie się połączą, lub mikserem przy użyciu haka - szybciej i wygodniej) i wyłożyć na posmarowaną masłem i posypaną mąką blachę. Na wierzch wyłożyć owoce: świeże, lub odsączone z kompotu, albo mrożone - bez wcześniejszego rozmrażania. Owoce posypać płatkami migdałów.
Piec ok. 45 - 50 min w temperaturze 175 st.
Piec ok. 45 - 50 min w temperaturze 175 st.
Jeśli lubimy bardzo słodkie ciasta, bo wystudzeniu możemy je polukrować lub posypać cukrem pudrem.