Pyszne, proste ale pożywne danie.
Bo pulpety nie muszą być nudne 😉
Nie potrzebujemy do niego wielu, wyszukanych składników tylko te, które zazwyczaj mamy pod ręką: makaron, mielone mięso, śmietanę, serek topiony. Lubię takie szybkie, jednogarnkowe dania 😊, które można dowolnie modyfikować zmieniając lub dodając składniki np. por, pieczarki czy paprykę.
Składniki:
- 500 g mielonego mięsa (u mnie udziec z indyka)
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- serek topiony 100 g o dowolnym smaku
- 1 czubata łyżka kaszy manny
- sól
- pieprz
- majeranek
- ziele angielskie
- liść laurowy
- śmietana ukwaszona 18%
- olej
Dodatkowo:
ugotowany makaron (dowolny)
Wykonanie:
Mięso mielone mieszamy z podsmażoną na oleju cebulką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem, majerankiem i kaszą manną. Dokładnie wyrabiamy i formujemy zwilżonymi dłońmi niewielkie pulpeciki.
W garnku zagotowujemy wodę (jeszcze lepiej jak mamy bulion). Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, marchewkę, trochę soli. Na wrzątek wkładamy pulpety i gotujemy całość na małym ogniu około 30 minut. Następnie pulpety wyjmujemy. Odlewamy szklankę bulionu, dodajemy serek topiony pokrojony na kawałki i gotujemy całość do momentu, aż serek nam się rozpuści i nie będzie w sosie grudek. Na koniec dodajemy do sosu 2-3 łyżki śmietany (wcześniej zahartowanej). Pulpety i pokrojoną marchewkę wrzucamy do sosu, chwilę podgrzewamy całość, a następnie mieszamy z ugotowanym wcześniej makaronem. Uwieńczeniem dania jest posiekana natka pietruszki.