Pyszna, lekko chrupiąca surówka, która pasuje praktycznie do wszystkiego 😀
Do mięsa, do ryb, sadzonego jajka ...
Jest szybka i tania. No i niskokaloryczna, bo nie zawiera majonezu 😉
Składniki:
- 1/4 główki białej kapusty
- 1 marchewka
- 1 małe jabłko (najlepiej kwaskowa odmiana)
- 1/2 cebuli
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sok z 1/2 cytryny
- pieprz
- sól (do smaku)
- cukier (do smaku)
- koperek lub natka pietruszki
Wykonanie:
Kapustę szatkujemy, lekko solimy, ugniatamy dłońmi, i odstawiamy na pół godziny. W tym czasie ścieramy na oczkach marchewkę, kroimy drobno cebulkę, siekamy zieleninę. Nastepnie warzywa mieszamy, dodajemy oliwę (ew.olej), sok z cytryny, sól, pieprz i cukier. Mieszamy dokładnie. Odstawiamy w chłodne miejsce, aby smaki wzajemnie się "przegryzły".