Proste, pyszne i niskokaloryczne :)) Sprawdza się na okolicznościowych imprezach jako przekąska ale ja często robię taką galaretę bez okazji, tak, żeby przekąsić coś smacznego i niezbyt kalorycznego.
Forma przekąski dowolna. Możemy robić ją w małych kubeczkach, albo w większej ozdobnej formie. Wybór warzyw jest tutaj również dowolny.
Moje warzywa wzbogaciłam szynka drobiową, gdyż akurat miałam jej nadmiar :))
- szynka drobiowa
- groszek konserwowy
- jajka
- marchewka
- kukurydza konserwowa
- 1l bulionu
- 1 op. żelatyny (u mnie 40g)
Szynkę, ugotowane jajka, ugotowaną marchewkę kroimy w kostkę. Kukurydzę i groszek odcedzamy z zalewy. Żelatynę przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu. W salaterce układamy warstwy warzyw zalewając każdą warstwę bulionem z rozrobioną żelatyną, aż do wyczerpania składników.