Bardzo prosta i smaczna zupa. Gotuję ją zazwyczaj na częściach drobiu (skrzydełkach, udkach czy skrzydle z indyka), a serwuję z bardzo różnymi dodatkami: ryżem, ziemniakami, drobnym makaronem, lanymi kluskami. Dziś podałam ją z makaronem zacierkowym, który bardzo lubię.
Zupa jest delikatna w smaku, aby nadać jej odrobinę charakteru zawsze dodaje do niej dużo śmietany ukwaszonej, i oczywiście całe mnóstwo świeżo posiekanego koperku 👍👌
Mięso, na którym gotuję wywar zawsze obieram i wrzucam
ponownie do zupy.
Składniki:
- bulion drobiowy (u mnie ugotowany na skrzydle indyka)
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- sól
- pieprz
- majeranek
- pęczek koperku
- 1 łyżka mąki
- ukwaszona śmietana 18%
Wykonanie:
Gotujemy bulion z kurczaka lub indyka. Pod koniec gotowania dorzucamy do gotującego się mięsa startą na oczkach lub pokrojoną w plasterki marchewkę, pietruszkę, seler. Gotujemy całość do miękkości warzyw i mięsa. Na koniec zaciągamy zupę łyżką mąki rozrobioną w odrobinie zimnej wody. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, odrobiną majeranku roztartego w dłoniach. Na koniec dodajemy śmietanę 18% i dużo posiekanego koperku.
Podajemy z makaronem typu zacierka. Ja makaron gotuję osobno, nakładam na talerz i zalewam gorącą zupą.