Oryginalny przepis na ten sernik pochodzi z bloga Kwestia Smaku.
Zachwycił mnie piekny kolor ciasta i aksamitna konsystencja. No i okazało się, że faktycznie piekne zdjęcie odzwierciedla w pełni pyszny smak sernika. Co prawda mój serniczek nie był wysoki, ponieważ do upieczenia wykorzystałam dużą, prostokątną foremkę. Robiąc w tortownicy (takiej klasycznej o średnicy 24cm) na pewno uzyskamy duzo wyższe ciasto.
W każdym razie mimo, że sernik niezbyt wysoki, jego kremowa
konsystencja i aksamitny smak zachwycił nasze podniebienia ... 😄
Przepis podaję po mojej modyfikacji.
Na czekoladowy spód:
- 250 g herbatników
- 100 g rozpuszczonego masła
- 3 łyżki prawdziwego kakao
Na masę serową:
- 1 kg zmielonego twarogu
- 250 mascarpone
- 200 g cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 budyń wanilinowy
- 3 jajka
- skórka otarta z 1 sparzonej cytryny
- 1 szkl. puree z dyni
Na polewę:
- 100 g białej czekolady
- 2-3 łyżki jogurtu naturalnego (o tepm.pokojowej)
Herbatniki pokruszyć w malakserze, wymieszać z kakao, dodać rozpuszczone masło. Spód i brzegi przygotowanej naszej foremki wylepić masą ciasteczkową. Wstawić do lodówki, w tym czasie przygotować masę serową.
W misie miksera umieścić dyniowe puree, twaróg, mascarpone, cukier, cukier waniliowy. Ubić, dodać mąkę, proszek budyniowy, skórkę z cytryny i jajka. Ubijać do połączenia się składników, po czym wyłożyć masę na ciasteczkowy spód.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st i piec około 50-55 minut.
Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem lub polkać polewą (białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy jogurt).
Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem lub polkać polewą (białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy jogurt).