Szukaj na blogu

sobota, 20 października 2018

AKSAMITNY SERNIK DYNIOWY

Oryginalny przepis na ten sernik pochodzi z bloga Kwestia Smaku
Zachwycił mnie piekny kolor ciasta i aksamitna konsystencja. No i okazało się, że faktycznie piekne zdjęcie odzwierciedla w pełni pyszny smak sernika. Co prawda mój serniczek nie był wysoki, ponieważ do upieczenia wykorzystałam dużą, prostokątną foremkę. Robiąc w tortownicy (takiej klasycznej o średnicy 24cm) na pewno uzyskamy duzo wyższe ciasto. 
W każdym razie mimo, że sernik niezbyt wysoki, jego kremowa 
konsystencja i aksamitny smak zachwycił nasze podniebienia ... 😄
Przepis podaję po mojej modyfikacji. 



Na czekoladowy spód:

  • 250 g herbatników
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 3 łyżki prawdziwego kakao


Na masę serową:


  • 1 kg zmielonego twarogu
  • 250 mascarpone
  • 200 g cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 1 budyń wanilinowy
  • 3 jajka
  • skórka otarta z 1 sparzonej cytryny
  • 1  szkl. puree z dyni
Na polewę: 
  • 100 g białej czekolady
  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego (o tepm.pokojowej) 



Wykonanie:


Herbatniki pokruszyć w malakserze, wymieszać z kakao, dodać rozpuszczone masło. Spód i brzegi przygotowanej naszej foremki wylepić masą ciasteczkową. Wstawić do lodówki, w tym czasie przygotować masę serową.
W misie miksera umieścić dyniowe puree, twaróg, mascarpone, cukier, cukier waniliowy. Ubić, dodać mąkę, proszek budyniowy, skórkę z cytryny i jajka. Ubijać do połączenia się składników, po czym wyłożyć masę na ciasteczkowy spód.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st i piec około 50-55 minut.
Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem lub polkać polewą (białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy jogurt).







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF