Prosty, ale bardzo smaczny chleb na drożdżach. Upiekłam go w naczyniu żaroodpornym z dużej porcji. Jeśli ktoś nie ma bardzo dużej foremki czy naczynia (albo też garnka) polecam podzielić składniki na 2 porcje. Mój chlebek uświetniłam prażoną cebulką, którą uwielbiam. Równie dobrze możemy pominąć dodatki, lub dodać to co lubimy najbardziej.
Składniki:
- 1 kg mąki pszennej typ 750
- ok 600 ml ciepłej wody
- 42 g świeżych drożdży
- 2 łyżeczki cukru
- 3 czubate łyżeczki soli
- dodatki dowolne: ziarna słonecznika, dyni, siemię lniane, czarnuszka. U mnie dodatek prażonej cebulki.
Wlewamy do garnuszka 200 ml ciepłej wody, dodajemy rozkruszone drożdże, łyżeczkę cukru, łyżeczkę mąki. Mieszamy i odstawiamy rozczyn do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Do przesianej mąki dodajemy wyrośnięty rozczyn, sól, cukier i trochę wody. Wyrabiamy ciasto mikserem przy użyciu haka , po trochu dodając resztę wody. Na koniec dodajemy ulubione dodatki, lub pomijamy tę czynność. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy ciasto wyraźnie podrośnie przekładamy je na blat stołu. Wyrabiamy chwilę, formujemy bochenek i wkładamy go do foremki (lub naczynia) w którym będziemy piekli chleb. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia : na około 30 minut. Po wyrośnięciu możemy naciąg górę chleba, zapobiegnie to samoczynnemu pęknięciu bochenka.
Piekarnik nagrzewamy do 200 st. Na spód wstawiamy naczynie żaroodporne lub szczelną blaszkę z wrzącą wodą.
Foremkę z chlebem wstawiamy na środek piekarnika. W 200 st pieczemy chleb 15 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy kolejne 30 - 35 minut. Studzimy na kratce.