Szukaj na blogu

poniedziałek, 18 lutego 2013

ŻUREK KUJAWSKI NA BIAŁEJ KIEŁBASIE


Uwielbiam gęsty żurek z grzybkami, jajkiem, sporą ilością ziemniaków, dlatego też zastępuje on u mnie porządny dwudaniowy posiłek i zawsze gotuję go w największym garnku :)
 bo w odróżnieniu od pozostałych zup - żurek lubią u mnie wszyscy:)




 Rewelacyjnie smakuje ze świeżą bagietką...

Składniki:

  • 3-4 surowe białe kiełbaski
  • kawałek boczku
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 małe cebule (lub 1 duża)
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • majeranek
  • sól
  • śmietana 18%
  • zakwas (ja używam gotowego ze słoika z Rolnika - jest treściwy i mało kwaśny)
  • ziemniaki
  • kilka suszonych grzybków
  • ugotowane jajka

Wykonanie:


Grzyby namoczyć. Kiełbasę zalać wodą, zagotować, zmniejszyć ogień i parzyć ok 15 minut. Wyjąć, do wody po kiełbasie dodać warzywka, przyprawy oraz pokrojone grzybki.Gotować do miękkości warzyw wraz z pokrojonymi w sporą kostkę ziemniakami. Na patelni  podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodać pokrojony w kostkę boczek oraz część białej kiełbaski pokrojonej w plastry. Żur wylać ze słoika do osobnej miseczki, dodać kilka łyżek gorącego wywaru, roztrzepać (ten, którego ja używam jest gęsty). Wlać na gotujący się wywar, na małym ogniu gotować 10 minut. Doprawić do smaku solą. Dodać roztarty w dłoniach majeranek oraz 2-3 łyżki ukwaszonej śmietanki (też wcześniej zahartowanej zupą). Na koniec przełożyć do żurku zawartość patelni czyli podsmażony boczek i białą kiełbaskę.
Dorzucić pokrojone jajka.







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF