Szukaj na blogu

poniedziałek, 18 lutego 2013

ŻUR KUJAWSKI NA BIAŁEJ KIEŁBASIE


Pamiętam, że żur był w moim domu ... od zawsze. Wynika to pewnie z tradycji  kujawskiej kuchni. Dlatego zawsze ta pyszna zupa będzie kojarzyła mi się z domem rodzinnym. 
Uwielbiam żur 😍 mimo, że to tłusta i kaloryczna zupa. Taki gęsty ... z grzybami,  jajkiem, sporą ilością ziemniaków. Dlatego też zastępuje on u mnie porządny dwudaniowy posiłek i zawsze gotuję go w największym garnku 😎
 bo żur możemy jeść dosłownie 3 dni z rzędu 😂



Składniki:
  • 3 - 4 surowe białe kiełbasy
  • 1 kiełbasa polska surowa
  • kawałek wędzonego boczku
  • 2 marchewki (opcjonalnie, dla smaku)
  • 1 pietruszka (opcjonalnie dla smaku)
  • kawałek selera (opcjonalnie dla smaku)
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 małe cebule (lub 1 duża)
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • majeranek
  • sól
  • śmietana 18%
  • zakwas (najlepiej domowy, a jeśli kupujemy to patrzymy, aby był dobrej jakości) 
  • ziemniaki
  • kilka suszonych grzybów
  • ugotowane jajka (u mnie przepiórcze)

Wykonanie:


Grzyby namoczyć. Kiełbasę zalać wodą, zagotować, zmniejszyć ogień i parzyć ok 15 minut. Wyjąć, do wody po parzeniu kiełbasy dodać warzywa, przyprawy, czosnek oraz pokrojone grzyby. Gotować do miękkości warzyw wraz z pokrojonymi w sporą kostkę ziemniakami. Kiedy warzywa są miękkie, wyjmujemy je z wywaru (zostawiamy oczywiście ziemniaki). Na patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodać pokrojony w kostkę boczek oraz część białej kiełbasy również pokrojonej w plastry. Żur wylać ze słoika/butelki do osobnej miseczki, dodać kilka łyżek gorącego wywaru, roztrzepać rózgą. Wlać na gotujący się wywar i na małym ogniu gotować ok. 10 minut. Doprawić do smaku solą. Dodać roztarty w dłoniach majeranek oraz 2-3 łyżki ukwaszonej śmietany (też wcześniej zahartowanej zupą). Na koniec przełożyć do żurku zawartość patelni czyli podsmażony boczek z cebulą i białą kiełbasę.
Dorzucić pokrojone jajka.





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF