Pyszne i mega proste ciasto, a przepis na nie pochodzi chyba z lat ... 90-tych 😎
Zawsze się udaje, więc poradzą sobie z nim także początkujący w wypiekach domowych 😉 Dodatkową zaletą jest to, że ciasto długo zachowuje swoją świeżość i wilgotność. Pysznie smakuje z agrestem (z kompotu) lub z czarną porzeczką (także z kompotu). Dziś zapraszam na wersję z wydrylowanymi wiśniami 😍
Składniki: (u mnie foremka 35cmx23cm - jeśli macie mniejszą ciasto wyjdzie wyższe)
- 1 szklanka zsiadłego mleka lub kefiru
- 3 całe jaja
- 1/2 szk cukru
- 1 cukier waniliowy o wadze 16 g.
- 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżeczki dżemu lub powideł
Wszystkie składniki połączyć, wymieszać dokładnie przy użyciu łyżki.
Kruszonka: składniki i przepis wykonania TUTAJ
Do tego ciasta robię ją z podwójnej ilości składników.
Dodatkowo:
1 szkl wydrylowanych wiśni
Wszystkie składniki na ciasto wymieszać w misce rózgą lub łyżką. Do masy dodać wyrobioną kruszonkę i owoce. Wymieszać całość. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180stopni. Piec ok. 45 minut.