Szukaj na blogu

środa, 17 września 2025

CIASTO BUDYNIOWE Z CZARNĄ PORZECZKĄ (SUSZONĄ)

Mięciutkie biszkoptowe ciasto, a między jego dwoma warstwami waniliowy budyń. Ponieważ w szafce mam sporo suszonej czarnej porzeczki postanowiłam dodać trochę do budyniu. Oczywiście możemy ten składnik pominąć, albo dodać zamiennie rodzynki . Ciacho jest fajnie delikatne, nie mocno słodkie i długo świeże. Polecam! 👌😍


Skladniki na ciasto: (na blaszkę 24 cm x 32 cm)

  • 1.5 szkl mąki pszennej
  • 0.5 szkl mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szkl cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 6 jajek
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g masła 
  • skórka otarta z 1 sparzonej cytryny
  • szczypta soli 

Wykonanie:


Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Nie przerywając ubijania dodajemy stopniowo cukier, cukier waniliowy, a następnie po 1 żółtku. Masło roztapiamy, aż będzie prawie wrzące. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i stopniowo dodajemy obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz otartą skórkę z cytryny. Na koniec wlewamy pomału bardzo gorący tłuszcz. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia.

Połowę ciasta wylewamy do formy i wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st i podpiekamy ok.12 minut. W tym czasie przygotowujemy budyń. 

Składniki na masę budyniową:

  • 1 l mleka
  • 3 budynie waniliowe o wadze 40 g każdy bez cukru
  • 140 g masła
  • 4 łyżki cukru
  • 3/4 szkl suszonej czarnej porzeczki lub rodzynek, wcześniej namoczonych i odciśniętych
750 ml mleka zagotowujemy w rondelku razem z cukrem. W reszcie mleka rozpuszczamy 3 budynie, wlewamy na gotujące mleko. Mieszamy, aż budyń zacznie gęstnieć. Następnie dodajemy pokrojone w kosteczkę masło. Mieszamy do uzyskania gładniej masy budyniowej, czyli do momentu, kiedy budyń wchłonie masło.  Na koniec dodajemy czarną porzeczkę/rodzynki.
Podpieczony spód wyjmujemy z piekarnika i wykładamy na niego gorący budyń.. Na budyń wylewamy pozostałe ciasto. Ja robię sobie kleksy z ciasta jeden obok drugiego, po czym delikatnie rozsmarowuję je na masie z budyniem.  Ciasto daje się ładnie rozprowadzić. 
Ponownie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st i pieczemy 45 minut. 






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF