Tuńczyk. Pyszny, wilgotny kawałek rybiego mięsa.
Kopalnia białka, witamin (szczególnie tych z grupy B), i tak ważnych dla nas kwasów omega-3. Niskokaloryczny. W smaku przypomina mi ... kawałek dobrej wołowiny, tylko o niebo delikatniejszy.
Niestety - raczej drogi przysmak, ale warto chociaż od czasu do czasu pokusić się o kawałek dobrej ryby ... chociażby dla zdrowia 😊
Przygotowanie steku z indyka trwa raptem kilkanaście minut.
Warto więc wcześniej przygotować sobie do ryby jakieś warzywka lub surówkę, bo podczas smażenia steku, już może nie być na to czasu.
Ja podałam rybę z surówką z papryki, ogórka i cebuli.
- 2 steki z tuńczyka
- sól
- pieprz biały
- suszony rozmaryn
- cytryna
- klarowane masło
Wykonanie:
Steki skropić lekko cytryną. Posypać solą, pieprzem i rozmarynem. Odstawić na koło 15 minut.
Smażyć z obu stron na rozgrzanej patelni na klarowanym maśle. Czas smażenia uzależniony jest od tego w jakim stopniu wysmażenia lubimy rybę najbardziej. Prawidłowo powinno smażyć się po 1 minucie z każdej strony. Niestety nie wyobrażam sobie jeść ryby różowej w środku, dlatego mój stek smażony był około 3 minut z każdej strony. Po prostu lubię mocno wysmażoną wersję 😉