Szukaj na blogu

poniedziałek, 15 października 2018

PLACEK DROŻDŻOWY. Z DYNIĄ, JAGODAMI GOJI I KRUSZONKĄ

Dzisiejszą drożdżówkę postanowiłam uświetnić tegorocznym pureee z dyni. Nadała ona mojemu ciastu pięknego, lekko pomarańczowego smaku oraz wilgotności. Zamiast tradycyjnych rodzynek dodałam jagody goji. 
Świetnie sprawdza się też w drożdżówce suszona żurawina




Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g drożdży
  • 3/4 szkl. mleka
  • 1/2 szkl. stopionego masła
  • 0.5 szkl. puree z dyni
  • 0.5 szkl. cukr
  • 1 cukier waniliowy 16 g.
  • szczypta soli
  • skórka otarta z 1 sparzonej cytryny
  • 3 jajka + 1 żółtko
  • 150 g jagód goji


Kruszonka: przepis tutaj

Wykonanie: 


Z drożdży, mleka ,łyżeczki cukru i łyżeczki mąki zrobić rozczyn, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ja w chłodne dni wykorzystuję do tego grzejnik (jeśli jest ciepły). Jaja i żółtko ubić z cukrem i cukrem waniliowym do białości. Do ubitych jajek dodać przesianą mąkę, roztopiony, ciepły tłuszcz ,wyrośnięty rozczyn oraz puree z dyni. Całość dobrze wyrobić ręcznie lub przy użyciu haka - mikserem. Przykryć ściereczką i  pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi swoją objętość (od 45 minut do 1h). Po tym czasie dodać namoczone wcześniej i odsączone jagody goji. Wymieszać.  Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką. Posypać wierzch kruszonkąPonownie odstawić w ciepłe miejsce na ok. 20 min. Piec ok.45 minut. w temp.175st. 







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF