- makaron penne
- ok. 330 ml przecieru pomidorowego
- 30 dkg szynki
- cebula
- ząbek czosnku
- słodka i ostra papryka w proszku
- sól, świeżo zmielony pieprz
- bazylia, oregano
- ok. 20 g startego parmezanu (dla miłośników)
- oliwa z oliwek do podsmażenia cebulki
- łyżka kwaśnej śmietany
- koperek
Wykonanie:
Cebulkę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Szynkę kroimy w cienkie paseczki, przesmażamy razem z cebulą. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, zioła, przyprawy i podlewamy odrobiną wody. Gotujemy ok 15 min.,na koniec dodajemy łyżkę kwaśnej śmietanki 18% i wsypujemy garść posiekanego koperku. W międzyczasie gotujemy w lekko osolonej wodzie makaron. Odcedzamy, wykładamy na talerz. Polewamy sosem. Dodajemy starty ser, najlepiej parmezan (ja sobie odpuszczam) i... zjadamy.
Smacznego:-)
Smacznego:-)