Proste, łatwe, tanie, szybkie do wykonania i oczywiście baaardzo smaczne. Myślę, że to wystarczy, aby zachęcić do ich wykonania tych, którzy nie znają jeszcze tego przepisu 😉
Składniki:
- 2 małe jajka
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka mleka
- skórka otarta z 1 sparzonej cytryny
- 1 duże jabłko
- cukier puder - do posypania
- olej - do smażenia
Jabłko obieramy i kroimy w małą kostkę. Mikserem ubijamy do puszystości jajko z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy na przemian mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko. Miksujemy chwilę do dokładnego połączenia się składników. Na koniec dodajemy pokrojone jabłko, skórkę z cytryny i mieszamy wszystko łyżką. Na patelni rozgrzewamy olej. Nakładamy łyżką porcję ciasta, smażymy racuchy na wolnym ogniu na rumiano z obu stron.
Po usmażeniu posypujemy cukrem pudrem (jeśli lubimy).
Po usmażeniu posypujemy cukrem pudrem (jeśli lubimy).