Zawsze na przełomie letnich miesięcy dopada nas kapuściane szaleństwo😍
Bo kapusta już później nie smakuje tak, jak właśnie o tej porze roku...
dlatego w każdym domu serwowana jest na tyle sposobów - na ile tylko się da😉
Bo kapusta już później nie smakuje tak, jak właśnie o tej porze roku...
dlatego w każdym domu serwowana jest na tyle sposobów - na ile tylko się da😉
U mnie dziś w formie zupki, z dużą ilością warzyw i obowiązkowo zielonego, młodego koperku...
Pyyycha było 😎 !
Pyyycha było 😎 !
Składniki:
- 1 główka młodej kapusty (ok.1 kg)
- 3-4 ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 20 dag boczku wędzoneg0
- pęczek koperku
- liść laurowy
- ziele angielskie
- bulion (ja miałam drobiowy ugotowany z 3 nóg kurczaka)
- sól, pieprz do smaku
Kapustę szatkujemy. Ziemniaki kroimy w kostkę, marchew i pietruszkę w słupki. W garnku zagotowujemy bulion - ja miałam drobiowy ugotowany na udkach drobiowych. Wkładamy do niego poszatkowaną kapustę, pokrojoną marchewkę i pietruszkę, liść laurowy, ziele angielskie. Gotujemy ok 20 minut, po czym dodajemy ziemniaki. Na patelni przesmażamy pokrojony w kostkę boczek lub 1 kiełbaskę oraz cebulę. Po podsmażeniu całość patelni przekładamy do garnka z zupą. Gotujemy jeszcze ok 10 minut, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodajemy pół pęczka posiekanego koperku. Obrane mięso kurczaka również trafia u mnie do zupy 😎