Szukaj na blogu

niedziela, 16 czerwca 2013

ZUPA Z MŁODEJ KAPUSTY

Zawsze na przełomie maja i czerwca dopada nas kapuściane szaleństwo :)
 Bo kapusta już później nie smakuje tak, jak właśnie o tej porze roku...
 dlatego w każdym domu serwowana jest na tyle sposobów - na ile tylko się da :) 
U mnie dziś w formie zupki, z dużą ilością warzyw i obowiązkowo zielonego, młodego koperku...
 Pyyycha!



Składniki:
  • 1 główka młodej kapusty (ok.1 kg)
  • 3-4 ziemniaki 
  • 2 marchewki 
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula 
  • 20 dag boczku wędzoneg0
  • pęczek koperku
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • bulion (ja miałam drobiowy)
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Kapustę szatkujemy. Ziemniaki kroimy w kostkę, marchew i pietruszkę w słupki. W garnku zagotowujemy bulion - ja miałam drobiowy zamrożony, więc go wykorzystałam. Przekładamy poszatkowaną kapustę, pokrojoną marchewkę i pietruszkę, liść laurowy, ziele angielskie.Gotujemy ok 20 minut, po czym dodajemy ziemniaki. Na patelni przesmażamy pokrojony w kostkę boczek lub 1 kiełbaskę oraz cebulę. Po podsmażeniu całość patelni przekładamy do garnka z zupą.Gotujemy jeszcze ok 10 minut, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodajemy pół pęczka posiekanego koperku.





CZERWONA KAPUSTA NA CIEPŁO

Czerwona kapusta na ciepło niezbyt często gości na moim stole, mimo, że bardzo ja lubię. Sama nie wiem dlaczego? 
Może dlatego, że mam zawsze problem z jej doprawieniem? 
Smakuję.. smakuję.. doprawiam.. dosypuję.. i suma sumarum otrzymuję zawsze całkiem niezły efekt, ale co ja się nadoprawiam! 😥
Dziś były roladki z szynki a do nich bardzo fajnie pasuje właśnie czerwona kapusta na ciepło 😊


Składniki:


  • 1/2 główki czerwonej kapusty ( średniej wielkości)
  • 1 jabłko
  • 3 łyżki octu winnego
  • sól do smaku
  • cukier do smaku
  • masło
  • 15 dkg boczku
  • 1 łyżka mąki
 Wykonanie:
Kapustę szatkujemy jak najdrobniej.  Poszatkowaną przekładamy od razu do garnka. Jabłka obieramy, kroimy w drobną kostkę, przekładamy do kapusty. Zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu aż kapusta będzie miękka. Kiedy kapusta jest już ugotowana odcedzamy ją. Dodajemy ocet, sól i cukier do smaku wg upodobania. Na patelni, na łyżce masła przesmażamy pokrojony w kostkę boczek, pod koniec smażenia dodając łyżkę mąki. zawartość patelni przekładamy do naszego garnka z kapustą. Mieszamy. Ewentualnie posypujemy koperkiem.



BIGOS Z MŁODEJ KAPUSTY, KIEŁBASY I PIECZAREK

Sezon na młodą kapustę oficjalnie rozpoczęty 😍 
Ugotowałam zupkę i lekki bigosik. Ten z kiszonej kapusty, zawsze kojarzy mi się z zimą... świętami i mrozem za oknem, kiedy to organizm domaga się więcej kalorii i bardziej rozgrzewających dań. 
Wiosną i latem gotuję lekkie, bezmięsne bigosy zazwyczaj tylko z chudą kiełbaską podwawelską lub śląską i obowiązkowo z dużą ilością koperku.

Przepis na bigos pewnie każda pani domu ma swój ulubiony. 
Ja gotuję w następujący sposób:



Składniki:


  • 1 młoda kapusta
  • 2 laski chudej kiełbasy (u mnie z piersi z kurczaka)
  • 200g pieczarek
  • 2 cebule
  • sól
  • pieprz
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • koncentrat pomidorowy
  • olej do podsmażenia kiełbasy
  • koperek



Wykonanie:

Kapustę szatkujemy, wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Wrzucamy ziele angielskie, liść laurowy i lekko solimy. Gotujemy ok 20 minut, po czym odcedzamy zostawiając odrobinę wody. Na patelni na oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojoną w półplasterki wędlinę. Kiedy się lekko podsmażą dodajemy pokrojone pieczarki. Całość chwilę podsmażamy, a następnie  przekładamy do kapusty, dodajemy koncentrat pomidorowy i dusimy całość ok 20 min. Na końcu dodajemy przyprawy: sól, pieprz i ew.odrobinę cukru. Dokładnie mieszamy. Posypujemy koperkiem. Wcinamy z pieczywem :)


I ta sama wersja bigosu w roku  Anno Domini 2014 ;-) 







FASOLKA SZPARAGOWA Z BUŁKĄ CZYLI SMAK LATA

Młoda fasolka szparagowa to jeden z moich ulubionych dodatków do obiadu... podana tradycyjnie - polana stopionym masełkiem z bułką tartą...szczególnie ta pierwsza, młoda, która jest wprost słodka w smaku jest rewelacyjna. 
Talerz takiej fasolki zastępuje mi w pełni obiad ❤



Składniki:
  • fasolka szparagowa
  • sól
  • bułka tarta
  • masło (82% tłuszczu)

Wykonanie:

Fasolkę myjemy, odcinamy końcówki. W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli. Gotujemy do miękkości. Odcedzamy. W rondelku roztapiamy masło, dodajemy bułkę tartą. Podsmażamy chwilkę ciągle mieszając. Masełkiem ze zrumienioną bułką polewamy fasolkę.





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF