Uwielbiam proste potrawy, ze zwykłych, nie wyszukanych składników 👌 Makaron z serem i boczkiem (lub kiełbasą) to takie danie rodem z PRL-u. Błyskawiczny i tani przepis na pyszne, swojskie danie 😋
Składniki:
- 200 g boczku wędzonego
- 2 małe cebule
- 300 g makaronu
- 150 g twarogu tłustego/półtłustego
- sól
- pieprz ziołowy
Wykonanie:
Makaron ugotuj według wskazówek na opakowaniu. Boczek i cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni ok. 10–15 min, aby ceulka stała się szklista, a boczek chrupiący. Makaron przełóż na patelnię, wymieszaj z jej zawartością. Smaż całość chwilę. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Twaróg pokrusz, posyp nim gorący makaronu z chrupiącym boczkiem.
Twaróg pokrusz, posyp nim gorący makaronu z chrupiącym boczkiem.