Szukaj na blogu

poniedziałek, 31 grudnia 2012

KOLOROWY ZAWRÓT GŁOWY CZYLI SAŁATKA Z TORTELLINI


Składniki:
  • 1 opakowanie tortellini z mięsem
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 papryki zielonej
  • 1/2 papryki żółtej
  • 1-2 małe ogórki zielone
  • biała część pora
  • gotowy sos koperkowo-ziołowy
  • 1 łyżeczka majonezu

Wykonanie:

Tortellini ugotować, wystudzić. Ogórki, paprykę oraz sparzony por pokroić w drobną kostkę. Ogórki odrobinę posolić, żeby puściły sok. Odczekać godzinkę, i dokładnie odcedzić (nasza sałatka nie podcieknie wtedy wodą). Sos koperkowy sporządzić wg przepisu na opakowaniu, dodać łyżeczkę majonezu (jeśli ktoś lubi sałatki z dużą ilością majonezu, to oczywiście może dodać więcej), wymieszać z sałatką. Schłodzić w lodówce.



Sałatka jest naprawdę pyszna ! Polecam gorąco!






SAŁATKA Z MAKARONEM RYŻOWYM

Bardzo lubię sałatki zarówno z dodatkiem makarony ryżowego jak i z dodatkiem zielonego ogórka. Ogórek nadaje lekkości każdej sałatce. 
Trzeba tylko liczyć się z tym, że może on po kilku godzinach puścić w sałatce sok, co nie jest zbyt efektowne. Dlatego zawsze wcześniej usuwam z ogórka miękki, wodnisty środek z pestkami, po czym delikatnie posypuję solą i odstawiam na jakiś czas. 
Powstałą wodę odlewam, ogórki odciskam i już mam gwarancję, że  nic nie popsuje mojej sałatki... :))





Składniki:


  • makaron w kształcie ziarenek ryżu
  • jeden świeży długi ogórek
  • ok.30 dkg szynki konserwowej lub chudej szynki drobiowej
  • sos sałatkowy Knorra koperkowo-ziołowy
  • 3-4 łyżki majonezu
  • pieprz
  • zielony koperek

Wykonanie:

Makaron ugotować w osolonej wodzie. Ogórek pokroić w kostkę - ja dodając świeżego ogórka do jakiejkolwiek sałatki po pokrojeniu solę go i odstawiam na pół godzinki. Po tym czasie odlewam sok, który ogórek puścił pod wpływem soli - mam gwarancję, że sałatki nie "podchodzą" wtedy wodą. Szynkę pokroić w kostkę. Majonez wymieszać z sosem koperkowo-ziołowym i połączyć ze wszystkimi składnikami.

Schłodzić... oczywiście, jeśli się zdąży...









ŚLEDŹ PO WĘGIERSKU


Składniki:

  • 5-7 płatów matiasa
  • 2 cebule
  • 1/2 czerwonej papryki
  • ogórki konserwowe
  • 100g pieczarek
  • 1/4 szkl oleju
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • papryka ostra
  • papryka słodka
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Cebulę zeszklić na oleju, dodać pokrojoną w kostkę paprykę oraz  pieczarki. Smażyć ok 10 minut. Następnie dodać pokrojone w kostkę ogórki konserwowe oraz koncentrat pomidorowy. Doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką. Wystudzić. Namoczone wcześniej matiasy przekładać warstwami sosu. Schłodzić w lodówce 



KRAJANKA ŚLEDZIOWA

Krajankę śledziową możemy zrobić jako przekąskę imprezową, danie wigilijne albo zupełnie bez okazji, jeśli tylko lubimy smak śledzi. 
Słone matiasy bardzo fajnie komponują się tutaj ze słodkawym ogórkiem konserwowym i czerwoną, konserwową papryką. 
Polecam gorąco!



Składniki:

  • 250g matiasow
  • 3 ogórki konserwowe
  • papryka konserwowa
  • 2 cebule
  • zielony koperek
  • odrobina ostrej papryki
  • olej

Wykonanie:

Śledzie moczymy (2-3h), odsączamy i kroimy w kostkę. Ogórek konserwowy kroimy w kostkę, tak samo czerwoną konserwową paprykę i cebulkę. W szklanej misce układamy warstwowo: paprykę, śledzie, ogórek i cebulkę, aż do wyczerpania składników. Całość zalewamy olejem i posypujemy zielonym koperkiem. Jeśli lubimy smak i zapach czosnku pomożemy dodać go również drobno siekając.  Trzymamy w lodówce i zjadamy... kiedy mamy ochotę na słoną przekąskę.







NALEŚNIKI Z BRZOSKWINIAMI

Naleśniki lubią chyba wszyscy. 
Można z nimi fantazjować do bólu!:-) 
Zjadać z powidłami, cukrem, owocami, śmietaną, masłem czekoladowym... itd - w zależności od naszych upodobań. Ja najbardziej lubię z serkiem waniliowym albo najzwyczajniej, posypane cukrem.


Składniki na ciasto:



  •  1 szklanka mąki
  •  1 łyżeczka cukru pudru
  •  2 jajka
  •  1 szklanka mleka
  •  szczypta soli
  •  2 łyżki oleju (do środka)
  •  olej do smażenia
  •   puszka brzoskwiń lub moreli
  •   serek waniliowy

Sposób wykonania:

Mąkę pszenną należy przesiać do miski, dodać do niej cukier puder, 2 jajka, mleko i szczyptę soli. Wymieszać. Przed samym smażeniem dodać do ciasta olej i dokładnie połączyć ze sobą. Naleśniki można smażyć na suchej patelni (tylko pierwszego naleśnika usmażyć na oleju), ale jeśli ktoś woli, to pod każdy naleśnik należy podlewać odrobinę oleju. Naleśniki nie mogą w nim pływać.
Brzoskwinie odsączyć na sicie, pokroić na cienkie plasterki. Naleśniki smarować serkiem, składać w trójkąty a na nich układać plasterki brzoskwiń. 







KWAŚNICA CZYLI WSPOMNIENIE WYCIECZEK W GÓRY


Każdego roku, weekend majowy spędzaliśmy wraz ze znajomymi w górach - co roku gdzie indziej. Z wyjazdów tych pozostało mi pół albumu zdjęć oraz wspomnienie niesamowicie pysznej kwaśnicy. 
Myślę, że nigdzie nie smakuje ona tak jak właśnie w górach.
Aby wspomnieniom stało się za dość, postanowiłam trochę "przerobić" nasz kujawski kapuśniak na góralską kwaśnicę, kiedy tylko udało mi się kupić wędzone żeberka (w UK niestety nie jest to rzeczą łatwą).
Kwaśnica wyszła rewelacyjnie. 
Gotuję ją, kiedy tylko "najdzie" mnie ochota na coś kwaśnego - bo kwaśnica jak sama nazwa wskazuje, musi być kwaśna.
Tą pyszną zupkę można serwować na dwa sposoby: z ziemniakami albo bez - wg upodobań ...
U mnie wersja z ziemniakami ... 
Zapraszam :)




Składniki:


    • ok 75 dag kwaśnej kapusty kiszonej
    • 1 duża cebula
    • 5 dag grzybów suszonych
    • pasek wędzonych żeberek, 
    • kawałek wędzonego boczku lub laska dobrej kiełbasy
    • 1 pietruszka
    • 2 marchewki
    • kawałek selera
    • pieprz
    • 1 ząbek czosnku
    • 3 ziemniaki
    • sól
    • ziele angielskie
    • liść laurowy

    Wykonanie:


    Z żeberek, boczku, marchewki, pietruszki, selera, ziela, liści laurowych i czosnku ugotować wywar. 
    Wyjąć żeberka i boczek.
    W czasie gotowania, można ugotować osobno ziemniaki pokrojone w sporą kostkę, która na końcu dorzuca się do ugotowanej już zupy.
    Do wywaru dajemy pokrojoną kapuste razem z woda , przyprawy, grzybki i cebule pokrojona w kostkę.
    Gotujemy, aż kapusta zmięknie.
    Zeberka kroimy wzdłóż kości dzielac je na porcje, boczek wedlug upodoban np. w kostkę. Dodajemy to wszystko  do zupy i czekamy, aż się zagotuje. 
    W osobnym garnku gotujemy pokrojone w kostkę ziemniaki, które po ugotowaniu dorzucamy do zupy.

    Zwolennicy bardziej treściwych zup mogą dodać jeszcze  zasmażkę, ja uważam to za zbyteczne bo zupka sama w sobie jest bardzo treściwa. 






    SERNIK Z BRZOSKWINIAMI


    Składniki na ciasto:


    • 3 szklanki mąki (450 g)
    • ½ szklanki cukru (100 g)
    • 250 g masła (kostka)
    • 5 żółtek
    • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa serowa:

    •  1 kostka masła (250 g)
    • 1½ szklanki cukru (300 g)
    • 1 kg sera (może być serek homo)
    • 6 jajek
    • 2 budynie śmietankowe
    • aromat cytrynowy 
    • 1 puszka brzoskwiń (800g)

    Piana:

    • 5 białek
    • 1 szklanka cukru (200 g)
    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1. Ciasto: wyrobić wszystkie składniki na ciasto i podzielić na dwie części (2/3 i 1/3). Tą mniejszą część włożyć do lodówki (po ochłodzeniu będzie łatwiej pokruszyć). Większym kawałkiem ciasta wyłożyć blachę. Na ciasto wylać  masę serową:

    2. Masę serową uzyskamy przez utarcie masła i cukru na puch i następnie dodanie sera, jajek, budyniu i olejku cytrynowego - wszystko razem powinno być utarte na gładką masę.

    3. Brzoskwinie  odsączyć na sicie, pokroić w plastry i wyłożyć na masę serową. Na owoce rozłożyć równomiernie pianę.

    4. Pianę uzyskamy najefektywniej w ten sposób: białka ubić na sztywno, dodać następnie cukier (ciągle ubijając) i na koniec wmieszać delikatnie mąkę ziemniaczaną.

    5. Na pianę potrzeć (lub pokruszyć) resztę ciasta włożonego wcześniej do lodówki.
    Piec 1 godzinę w 175°C - obieg gorącego powietrza, lub 190°C w piecu elektrycznym. Jeśli góra ciasta będzie się mocno przypiekać, wtedy nakryć folią aluminiową i dopiec do 

    pozostałego czasu.




    Ciasto będzie najlepiej smakowało dopiero na następny dzień - tak jak to jest u większości serników 


    NAJLEPSZY JABŁECZNIK NA ŚWIECIE MOJEJ MAMY

    Zawsze się udaje, co jest dla mnie rzeczą ważna, szybko się robi - nie mniej ważne, długo zachowuje świeżość i ... jest przepyszny!

                   Nie było uroczystości w naszej rodzinie, która odbyłaby się 
                          bez udziału tego pysznego jabłecznika.
                                                Jest on już u nas historią ...

    Składniki:


    • 2 szkl. mąki
    • 1 szkl. mąki ziemniaczanej
    • 1 szkl. cukru pudru
    • 3 łyżki śmietany
    • 1/2 kostki roztopionego tłuszczu
    • 1 całe jajo
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • aromat cytrynowy
    • mus jabłkowy (duży słoik)

    Wykonanie:

    Z podanych składników zagnieść ciasto. Gdy będzie zbyt gęste można dodać odrobinę mleka. Wyłożyć na średnią blachę lub średnią tortownicę, na to mus jabłkowy, lub jeśli ktoś woli jabłka. Wierzch posypać kruszonka. Piec ok.50 min w temp.180st. 





    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

    Drukuj

    Print Friendly and PDF