Prostota i klasyka. Ale za to jaki smaaaak??!!!
Takie ciasto zawsze idealnie się sprawdza 👍 (przynajmniej u nas).
No i ma same zalety! Szybko sie je robi, i nie wymaga wyszukanych składników. Piekę je z sezonowymi owocami, a zimą np z brzoskwiniami z puszki czy jabłkami. Zawsze uwieńczeniem jest maślana kruszonka, która dodatkowo podkręca smak 😍 Mimo, że niektórzy uważają, iż ciasta z dodatkiem jogurtu najlepsze są w dzień ich wypieku, ja uważam, że takie ucierane ciasto pyszne jest nawet po 2 lub 3 dniach. Oczywiście zawsze zabezpieczam je przed wyschnięciem, zawijając w lnianą ściereczkę albo folię aluminiowa.
No i ma same zalety! Szybko sie je robi, i nie wymaga wyszukanych składników. Piekę je z sezonowymi owocami, a zimą np z brzoskwiniami z puszki czy jabłkami. Zawsze uwieńczeniem jest maślana kruszonka, która dodatkowo podkręca smak 😍 Mimo, że niektórzy uważają, iż ciasta z dodatkiem jogurtu najlepsze są w dzień ich wypieku, ja uważam, że takie ucierane ciasto pyszne jest nawet po 2 lub 3 dniach. Oczywiście zawsze zabezpieczam je przed wyschnięciem, zawijając w lnianą ściereczkę albo folię aluminiowa.
Zachęcam do zrobienia 😃
Wykonanie:
- 400 g mąki pszennej
- 170 g miękkiego masła (lub Kasi)
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka otarta z 1 sparzonej cytryny
- 220 g cukru
- 1 cukier waniliowy
- 4 całe jajka
- 200 ml jogurtu naturalnego
- u mnie 250 g borówek (lub innych owoców)
- kruszonka z tego przepisu:
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia. Miękkie masło ucieramy na gładką masę z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy po jednym jajku i dalej ucieramy na wolnych obrotach. Następnie dodajemy na przemian mąkę i jogurt oraz skórkę cytrynową. Kiedy masa będzie gładka przekładamy ją na blaszkę wcześniej posmarowaną masłej i obsypaną odrobiną mąki. Na wierzchu układamy owoce, delikatnie wciskając je w ciasto. Na owocach rozkładamy kruszonkę. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni i pieczemy ok. 50 minut lub do suchego patyczka. Zostawiamy kilka minut w ciepłym piekarniku, a następnie studzimy na kratce.