Składniki:
- 250g zmielonego twarogu
- 400 g mąki pszennej
- 1 jajko
- ½ szklanki cukru
- 1 cukru wanilinowy 16g
- 15 g proszku do pieczenia
- ½ szklanki oleju
- skórka otarta z 1 sparzonej cytryny lub kilka kropli aromatu cytrynowego
W misie miksera mieszamy zmielony twaróg z cukrem, cukrem wanilinowym i jajkiem do połączenia się składników. Następnie dodajemy na przemian mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia oraz olej i skórkę cytrynową. Wyrobioną masę wałkujemy i wycinamy szklanką kółka. Oczywiście możemy formować z ciasta np. rogaliki, kształt wypieków nie musi być taki jak u mnie. Na środek każdego kółka nakładamy powidła. Składamy jak pierogi, dociskając brzegi. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a nastepnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15-17 minut. Po upieczeniu smarujemy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem.