Prosty i efektowny deser 😎
Wydrążone gruszki owinięte paskami francuskiego ciasta, a w środku mała niespodzianka 😉 U mnie była to kostka deserowej czekolady + orzech włoski. Ale równie dobrze możemy do środka włożyć troszeczkę żurawiny, powideł, czy masła orzechowego. Co tylko lubimy i przyjdzie nam do głowy.
Składniki:
- op. gotowego ciasta francuskiego
- 4 gruszki
- 4 kostki czekolady + kilka orzechów włoskich
- 1 roztrzepane jajko - do posmarowania ciasta
- cukier - do posypania ciasta
Ciasto francuskie rozwijamy. Kroimy wzdłuż na na 1 cm paski.
Gruszki obierany ze skórki (zachowujemy ogonek). Kroimy na połowę. Z każdej połówki delikatnie wyjmujemy łyżeczką gniazdo nasienne. Do środka nakładamy nadzienie i składamy dwie połówki razem. Gruszkę owijamy paskami ciasta (ja wykorzystałam na owinięcie jednej gruszki 3 paski ciasta, ale wszystko zależy od wielkości owoców). Pamiętajmy, aby nie naciągać zbytnio pasków, bo wtedy podczas pieczenia ciasto będzie rosło i pękało. Z resztek ciasta możemy dodatkowo wykroić kawałki imitujące listki.
Gruszki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 st na około 25 minut, do lekkiego zrumienienia.