Szukaj na blogu

poniedziałek, 12 stycznia 2015

KOTLETY MIELONE ZE SCHABU BEZ PANIERKI

Dziś zapraszam na tradycyjne mielone w delikatniejszej odsłonie - bez panierki. Kotlety sporządzone w ten sposób są bardzo delikatne, mięciutkie i soczyste. Wykorzystałam do nich schab wieprzowy, który miałam zamrożony, a wiadomo, że taki schab po odmrożeniu praktycznie nadaje się jedynie do zmielenia, bo stracił swoją soczystość. 
W raz ze schabem zmieliłam kawałek boczku, dla nadania potrawie lepszego smaku. Do takich mielonych oczywiście możemy wykorzystać także inne mięso np. gulaszowe, łopatkę, karkówkę czy szynkę 😊




Składniki:

  • 60 dkg schabu wieprzowego (równie dobrze może być łopatka lub szynka)
  • 50 dkg surowego boczku
  • 3 jajka
  • 2 cebule 
  • 3 łyżki  bułki tartej
  • sól
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • pieprz ziołowy
  • majeranek
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 ząbek czosnku 
  • olej




Wykonanie: 


Mięso mielimy razem z cebulą i czosnkiem, dodajemy bułkę tartą, sól, pieprz, majeranek, jajka i wodę. Wyrabiamy dokładnie ok 10 minut. Następnie formujemy zwilżonymi dłońmi kotlety dowolnej wielkości. Smażymy na patelni z obu stron. Następnie wlewamy na patelnię 1/4 szklanki bulionu (lub wody) , wrzucamy liść laurowy, ziele angielskie, przykrywamy i dusimy na małym ogniu ok 15 min. Jeśli mamy małą lub bardzo płaską patelnię, przekładamy całość do garnka, aby było nam wygodniej.





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF