Szukaj na blogu

wtorek, 9 września 2025

PUSZYSTE MAŚLANE BUŁECZKI Z RODZYNKAMI

Odkąd po raz pierwszy upiekłam drożdżowe bułki korzystając z metody thangzhong, zakochałam się w tym japońskim sposobie wypieku ciast, chlebów czy bułek.  W wielkim skrócie polega ona na przygotowaniu wstępnie gęstej pasty (tzw. zasmażki wodnej) z mąki i wody (ewentualnie mleka) w proporcji 1:5, który po wystudzeniu do temperatury pokojowej dodajemy do naszego właściwego ciasta drożdżowego. Co dzięki tej metodzie zyskujemy? Ano, dużo 😍👍Mega miękki, puszysty i elastyczny wypiek, który dodatkowo ma przedłużoną świeżość, i  czerstwieje wolniej niż wypieki tradycyjne. 
Bułeczki z przepisu poniżej skradły moje 💚💚
Są mięciutkie, puchowe wręcz, maślane, delikatne , lekko słodkie.
Możemy zjeść je z masłem i domowymi powidłami, ale ja raczyłam się samymi, bez dodatków, bo same w sobie są pyszne! 



Składniki na tangzhong:
  • 20 g mąki pszennej
  • 50  g wody
  • 50 g mleka
Do małego garnuszka wlewamy płyny (wodę i mleko) i podgrzewamy je do około 65 st C. Następnie dodajemy przesianą mąkę i gotujemy  cały czas mieszając, do uzyskania gęstej pasty. Uważamy, aby  nie doprowadzić  masy do wrzenia, utrzymując stałą temperaturę . Ugotowany kleik (zasmażkę wodną) odstawiamy pod przykryciem do wystygnięcia (czas odstania to minimum 30 minut)

Składniki na ciasto właściwe (na 12 bułeczek):
  • 500 g mąki pszennej
  • wystudzony tangzhong
  • 100 g cukru
  • 200 g  ciepłego mleka
  • szczypta soli
  • 1 duże jajko
  • 60 g miękkiego masła
  • 7 g drożdży instant 
Dodatkowo:
  • 100 g namoczonych i odciśniętych rodzynek 
  • 1 żółtko+łyżka mleka - do posmarowania bułek
  • mak - do posypania

Wykonanie:


Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera. Ubijamy około 7-10 minut. Następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1h. Po wyrośnięciu, ciasto odgazowujemy, chwilę wyrabiamy. Dzielimy je na 12 części, każdą lekko rozwałkowujemy na prostokąt, posypujemy rodzynkami i zwijamy formując bułeczkę. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na 30 minut do podrośnięcia. Po tym czasie smarujemy żółtkiem roztrzepanym z odrobiną mleka i cukru (wytworzy nam się fajna, lekko słodka skórka) i posypujemy makiem. Pieczemy w temp. 175 st około 25 minut. 







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF