Bardzo lubię tosty, grzanki i wszelkie kanapki na ciepło.
Sprawdzają się super w jesienne wieczory, kiedy plucha za oknem i chce nam się czegoś ciepłego i bardziej pożywnego,
ale także jako przekąska imprezowa.
Sprawdzają się super w jesienne wieczory, kiedy plucha za oknem i chce nam się czegoś ciepłego i bardziej pożywnego,
ale także jako przekąska imprezowa.
Oczywiście to co znajdzie się na naszej grzance zależy od naszej inwencji 😊
U mnie na chrupiącej grzance znalazło się pikantne chorizo, jajko, słodka papryka i ciąąągnąca mozzarella ... pychotka!
Składniki:
- kilka kromek pieczywa
- oliwa
- 2 ząbki czosnku
- 1 laska chorizo
- 2 ugotowane jajka
- ser dobrze topiący się (ja miałam mozzarellę)
- słodka papryka
Wykonanie:
Czosnek drobniutko siekamy, zalewamy 2-3 łyżkami oliwy, odstawiamy na 10-15 minut. Kiełbasę chorizo kroimy na półplasterki i podsmażamy chwilę na patelni. Pieczywo kroimy z ukosa na kromki. Każdą kromkę smarujemy oliwą z czosnkiem, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na naszych grzankach układamy chorizo, pokrojone plasterki jajka i posypujemy słodką papryką.
Całość posypujemy serem startym na drobnych oczkach i pieczemy w temperaturze 185 st. 10-12 minut.
Efekt końcowy ...