Kaszanka nie jest droga, i nie wiem dlaczego spychamy ją na jakieś kulinarny margines. Gdzieś przeczytałam, że nazywana jest "kiełbasą dla ubogich" ...
i zupełnie nie rozumiem dlaczego nie doceniamy jej walorów.Większość z nas przygotowuje kaszankę tylko w okresie grillowym, zapiekając ją zawiniętą w folię aluminiową na grillu. Ja od czasu do czasu serwuję kaszankę jako danie obiadowe z ziemniakami i zasmażaną kapustą kiszoną .
Składniki:
- około 400 g kaszanki
- 1 cebula
- majeranek
- sól
- pieprz
- smalec
Wykonanie:
Na smalcu (ew. oleju) zeszklić drobno pokrojoną cebulę. Kaszankę obrać ze skórki, pokroić w plastry, a następnie dodać do cebuli. Smażyć przez około 10 minut, na średnim ogniu (do momentu kiedy nasze plasterki się rozpadną tworząc jednolitą masę) Doprawić do smaku pieprzem i solą i roztartym majerankiem. Dokładnie wymieszać, po czym smażyć jeszcze około 3 minuty, aby się lekko przypiekła.