Szukaj na blogu

piątek, 19 kwietnia 2013

SMAŻONA KASZANKA



Kaszanka jest niedroga i chyba przez to spychana na jakieś kulinarny margines. Gdzieś przeczytałam, że nazywana jest "kiełbasą dla ubogich" ... 
i zupełnie nie rozumiem dlaczego nie doceniany jej walorów.Większość z nas przygotowuje kaszankę tylko w okresie grillowym, zapiekając ją zawiniętą w folię aluminiową na grillu. Ja od czasu do czasu serwuję kaszankę jako danie obiadowe z ziemniakami i zasmażaną kapustą kiszoną, albo przygotowuję 
z niej zapiekankę...


Składniki:

  • około 400 g kaszanki
  • 1 cebula
  • majeranek
Wykonanie:

Na oleju zeszklić drobno pokrojoną cebulę. Kaszankę obrać ze skórki, pokroić w plastry, a następnie dodać do cebuli. Smażyć przez około 10 minut, na średnim ogniu (do momentu kiedy nasze plasterki się rozpadną tworząc jedną masę) Doprawić  do smaku pieprzem i solą i roztartym majerankiem. Dokładnie wymieszać, po czym  smażyć jeszcze około 3 minuty, aby się lekko przypiekła.
Podawać z ziemniakami i obowiązkowo gotowaną kiszoną kapustą. 





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF