Ryż z warzywami (w podobny sposób można zrobić kaszę jęczmienną, gryczaną, jaglaną czy kuskus) stanowi pyszny, kolorowy dodatek do obiadu - szczególnie mięsnego.
Fajnie smakuje np. z pieczonym kurczakiem.
Jeśli natomiast nie jesteśmy mięsożercami, wystarczy do ryżu dorzucić więcej warzyw np. brokuła, pora, paprykę i mamy gotowy zdrowy i pełnowartościowy posiłek.
Składniki:
- 1 szklanka białego ryżu
- 2 szklanki bulionu drobiowego
- dowolne warzywa ( u mnie 2 ugotowane marchewki, 1/2 puszki groszku, 1/2 puszki kukurydzy)
- 4 łyżki oleju
- sól
Wykonanie:
Wypłukać i osuszyć lekko ryż. W garnku rozgrzać olej, dodać ryż, podsmażyć ciagle mieszając, aż ziarenka zmienią kolor i dokładnie "obkleją" się tłuszczem. Po tym czasie podlewamy ryż bulionem i dusimy go na małym ogniu pod przykryciem ok 20 minut. Ugotowana wcześniej marchewkę (ja miałam z rosołu z poprzedniego dnia) kroimy w kostkę, groszek, kukurydzę odcedzamy. Warzywa wrzucamy do ryżu pod koniec gotowania, mieszamy, doprawiamy do smaku solą i gotujemy do momentu dokładnego odparowania wody.